Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού: Δελτίο Τύπου Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

7-13 Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, ώρα για ΔΡΑΣΗ, #BEACTIVE

7-13 Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού είναι η αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε λόγο να υπενθυμίζουμε αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι επιδόσεις του ελληνικού πληθυσμού είναι αρνητικές όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα.
Ενδεικτικά, από το Ευρωβαρόμετρο του 2014 για τον Αθλητισμό προκύπτει ότι παρουσιάζουμε το χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον, τους περισσότερους πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ (ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα κλπ.). Οι μισοί Έλληνες προφασίζονται ότι δεν έχουν χρόνο για άθληση, ενώ ένα 27% των Ελλήνων δηλώνει την έλλειψη κινήτρων/ ενδιαφέροντος για άσκηση (Special Eurobarometer 412: Sport & Physical Activity, Μάρτιος 2014).
Από την άλλη από τις έρευνες προκύπτει ότι 1 στους 2 Έλληνες είναι υπέρβαρος. Εύκολα λοιπόν προκύπτουν οι συνειρμοί σχετικά με την κατάσταση υγείας των Ελλήνων και τις ανάγκες που υπάρχουν για άρση ή έστω βελτίωση αυτών των ποσοστών.
Το να αυξήσουμε τη δραστηριότητα των Ελλήνων και τη συμμόρφωση σε υγιεινές καθημερινές επιλογές διατροφής δεν μπορεί να μένει σε δραματικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου.
Ας μη μένουμε σε διαπιστώσεις, οφείλουμε διατομεακά, διεπιστημονικά, διυπουργικά να ορίσουμε το πρόβλημα, να ορίσουμε τους στόχους και να οδηγηθούμε σε οργανωμένες και στοχευμένες δράσεις.

Μπείτε στη δράση!

Πηγή: http://www.hda.gr/deltio-typoy-eyropaiki-evdomada-athli/

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τροφική αλλεργία και δυσανεξία: αλήθειες και μύθοι

trofiki allergia mytoi kai alithies
Οι αντιδράσεις στις τροφές διακρίνονται καταρχάς σε τοξικές (πχ τροφική δηλητηρίαση) και μη τοξικές. Στις μη τοξικές αντιδράσεις περιλαμβάνονται η τροφική αλλεργία και η τροφική δυσανεξία.

Ως τροφική αλλεργία ορίζεται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση στις τροφές έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση ανοσολογικής απάντησης, δηλαδή την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων ή ανοσολογικών κυττάρων. Η αντίδραση οφείλεται στην λανθασμένη αναγνώριση μιας πρωτεϊνης (γλυκοπρωτεϊνης) ενός τροφίμου ως ξενιστή και η κινητοποίηση διαφόρων ανοσολογικών μηχανισμών με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων, που ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας.
Η τροφική αλλεργία διακρίνεται σε Τυπου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV. Στην περίπτωση της αντίδρασης Τύπου Ι τα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...