Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 195 χώρες, που αφορούσαν το διάστημα 1990-2017. Πιο συγκεκριμένα, αξιολόγησαν την πρόσληψη 15 ειδών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών και ειδικότερα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και
σπόρων, οσπρίων, προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, φυτικών ινών, ασβεστίου, γάλακτος, ω-3 λιπαρών οξέων από ψάρια και θαλασσινά, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, trans λιπαρών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, σακχαρούχων ροφημάτων και νατρίου.
Συνολικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η «ανθυγιεινή» διατροφή, λόγω της στενής της σχέσης με πολλά χρόνια νοσήματα, ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από καρδιαγγειακές παθήσεις και τους υπόλοιπους κυρίως από καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αναφορικά με τα επιμέρους τρόφιμα και συστατικά, οι περισσότεροι θάνατοι βρέθηκαν να συνδέονται με κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε νάτριο και φτωχής σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ω-3 λιπαρά οξέα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, παρουσίασε το εύρημα ότι η ανεπαρκής πρόσληψη «υγιεινών» τροφίμων φάνηκε να είναι περισσότερο επιβλαβής από την υπερκατανάλωση «ανθυγιεινών» συστατικών. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύουμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι δηλαδή η «κακή» διατροφή είναι πιο επιβαρυντική για την υγεία από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου. Κλείνοντας, συμπεραίνουν ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση της πρόσληψης υγιεινών τροφίμων σε σχέση με τον περιορισμό των ανθυγιεινών.
Πηγή