Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 101.257 ενήλικες, ηλικίας 42 ετών κατά μέσο όρο, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 9 χρόνων. Η ημερήσια κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και συγκεκριμένα
αναψυκτικών με ζάχαρη και φρουτοχυμών, υπολογίστηκε μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες.
Συνολικά, η υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων, βρέθηκε να συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης των εν λόγω ροφημάτων κατά 100 mL συσχετίσθηκε με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης οποιαδήποτε μορφής καρκίνου κατά 18% και καρκίνου του μαστού κατά 22%.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα πιθανόν να συνδέονται με τις επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη στο σπλαγχνικό λίπος, τα επίπεδα γλυκόζης και τους δείκτες φλεγμονής, που με τη σειρά τους σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.
Πηγή