Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αποφάσεις Υπ. Υγείας για τεστ δυσανεξίας και συσκευές βιοσυντονισμού

Μετά από αδιάκοπες προσπάθειες της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του Υπ. Υγείας για τα τεστ δυσανεξίας και τις συσκευές βιοσυντονισμού. Για την διασφάλιση της υγείας σας και για να μην πέφτετε θύματα επιτήδειων και τσαρλατάνων, καλό είναι να γνωρίζετε ότι - και επίσημα, πλέον - όλες οι μέθοδοι απώλειας βάρους που βασίζονται στον συσχετισμό της οποιαδήποτε αλλεργίας / δυσανεξίας με την παχυσαρκία είναι ατεκμηρίωτες, αβάσιμες, και παράνομες. Δεν υπάρχει, βέβαια, πιο προφανής και πρόδηλη απόδειξη των παραπάνω από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν εφαρμόζονταν και δεν εφαρμόζονται ποτέ από έγκριτους διαιτολόγους και λοιπούς επιστήμονες υγείας, καθώς και από το ότι όσοι τις χρησιμοποιούν (γιατροί κάθε ειδικότητας, αισθητικοί, μανικιουρίστες, κομμωτές, γυμναστές ή όποιοι άλλοι) αποφεύγουν επιμελώς να υπογράψουν ή να σφραγίσουν τα αποτελέσματα των τεστ που παρέχουν στους ασθενείς / πελάτες τους (και στα οποία ποτέ δεν εμφανίζεται το λογότυπο του εκάστοτε "ειδικού"), αφού σκόπιμα και με δόλο τους εξαπατούν, με αποκλειστικό στόχο το κέρδος.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΔΕ για τις εν λόγω αποφάσεις του Υπ. Υγείας (με αναφορά στα κυριότερα σημεία αυτών), οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους. 



Η ΕΔΔΕ εκφράζει την ικανοποίηση και την δικαίωση των αγώνων της για τις σημερινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μπαίνει ένα τέλος στην εξαπάτηση του κοινού για τα τεστ δυσανεξίας και για την χρήση συσκευών βιοσυντονισμού ως μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί με τον πιο κατηγορηματικό και εμφατικό τρόπο η πολιτεία αναγνωρίζει ότι
“Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό.”
Για εμάς δεν υπάρχει πιο χειροπιαστή επίσημη αναγνώριση της ΑΠΑΤΗΣ των διάφορων μεθόδων τεστ δυσανεξίας που λανσάρουν κάποιοι σαν διαγνωστικό εργαλείο για

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τεστ που υπόσχονται απώλεια βάρους: Παραμύθι χωρίς happy end

Πιστεύετε ότι απλά κρατώντας 2 μεταλλικές βέργες ή αναλύοντας το DNA σας μπορείτε να εντοπίσετε τα «άσχημα» τρόφιμα που ευθύνονται για το αυξημένο σας βάρος; Δυστυχώς η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Τα διάφορα «τεστ δυσανεξίας» ή «τεστ τροφικής υπερευαισθησίας», αλλά και τα τεστ DNA που μπορεί να έχετε ακούσει, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και καμία έρευνα που να τα υποστηρίζει. Ας πάρουμε τα πράγματα με της σειρά.
  • Η “τροφική δυσανεξία” αναφέρεται στην διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού, διαταραχή που εκφράζεται με κλινικά συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς κ.α. Κλασικά παραδείγματα δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).
  • Ο όρος «τροφική υπερευαισθησία» αναφέρεται σε

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Δεδομένα τελευταίων ετών για την χοληστερόλη

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και λοιποί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Όχι μόνο "πόση" αλλά και "τι είδους" χοληστερόλη.
Κληρονομικότητα και φαρμακευτική αγωγή στην υπερχοληστερολαιμία.
Ο ρόλος της διατροφής στην μείωση της φλεγμονής.


Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής προστατεύει τη μνήμη

Η Μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ένα υγιεινό διατροφικό υπόδειγμα χαρακτηριζόμενο από ένα σύνολο διατροφικών καταναλώσεων, οι οποίες εντοπίζονταν σε ορισμένες Μεσογειακές περιοχές όπως στην Κρήτη, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία και στη νότια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960.
Το Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο δίνει έμφαση στην κατανάλωση λίπους κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως από το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα προτείνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καρπών, οσπρίων, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών σε μέτριες ποσότητες, μια σχετικά μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παράλληλα με το φαγητό.
Αυτό το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο δεν είναι ένα ομοιογενές διατροφικό μοντέλο αλλά διαφοροποιήσεις εμφανίζονται μεταξύ των επιμέρους Μεσογειακών περιοχών στις οποίες απαντάται.

Η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί το περισσότερο μελετημένο διατροφικό πρότυπο λόγω των πολλαπλών ευεργετικών επιδράσεων που φαίνεται να

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Οι φυτικές ίνες ασπίδα προστασίας έναντι των χρόνιων παθήσεων

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερα χρόνια χωρίς να εκδηλώσετε χρόνιες παθήσεις, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology Series A: Biological Science and Medical Science.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 1.600 άτομα, 49 ετών και άνω, που δεν είχαν ιστορικό καρκίνο, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου για μια δεκαετία. Επίσης, συγκέντρωσαν πληροφορίες για την διατροφή τους, με έμφαση την πρόσληψη των φυτικών ινών.
Στο τέλος της μελέτης, περίπου 250 άτομα είχαν επιτύχει τη λεγόμενη «επιτυχή γήρανση» δηλαδή δεν είχαν νοσήσει από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο, ενώ επίσης δεν έπασχαν από κατάθλιψη, αναπηρία, γνωστική εξασθένηση, διαβήτη ή άλλο πρόβλημα υγεία.
Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιώς, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν την ελάχιστη ποσότητα.
«Εικάζουμε ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, σημαντικός παράγοντας για πολλές ασθένειες, και άρα μπορεί να

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Παιδικός διαβήτης και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται από το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο. Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης είναι περιορισμένες και περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι, το αυγό και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες.

Η παραδοσιακή δράση της βιταμίνης D είναι η ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου από το έντερο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι οι δράσεις της βιταμίνης είναι πολύ περισσότερες και περιλαμβάνουν την ομαλή αναπαραγωγή των κυττάρων, τη νευρομυϊκή ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράλληλα, σε άτομα με διαβήτη φαίνεται ότι η δράση της βιταμίνης D στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης είναι

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πρόσβαση των παιδιών στα φρούτα και στα λαχανικά

Η εύκολη πρόσβαση των παιδιών σε φρούτα και λαχανικά, καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, θα αυξήσει τις πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα από αυτά. Φροντίστε να υπάρχει πάντα το οπτικό ερέθισμα και τα προς κατανάλωση τρόφιμα να είναι πλυμένα και σε... απόσταση βολής!

Τα γλυκά, τα πατατάκια και οι υπόλοιπες τροφές - σκουπίδια βρίσκονται συνέχεια μπροστά μας. Στα ράφια, στις διαφημίσεις, παντού. Πόσο διαθέσιμη και εύκολα προσβάσιμη φροντίζουμε εμείς να είναι η καλή τροφή στο περιβάλλον του παιδιού μας;

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Να πίνω λεμόνι με χλιαρό νερό το πρωί; Είναι ωφέλιμο;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποδοθεί δεκάδες μαγικές ιδιότητες στην πρωινή- καθημερινή κατανάλωση χλιαρού νερού με χυμό λεμονιού: αποτοξίνωση, απώλεια βάρους, αντιμετώπιση φλεγμονών, αναγέννηση οργανισμού και άλλες πολλές.
Τι γίνεται όμως πραγματικά στον οργανισμό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σενάριο 1: Η καθημερινή πρωινή λήψη χλιαρού νερού με χυμό λεμόνι έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση όλων των τοξινών από τον οργανισμό.
Αλήθεια 1 : Δυστυχώς, είναι κάτι πολύ απλό για να είναι αληθινό. Υπεύθυνα όργανα για την αποτοξίνωση είναι το συκώτι, οι νεφροί, οι πνεύμονες και το δέρμα. Λειτουργούν συνεργιστικά, αποβάλλοντας όλες τις τυχόν βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες (ονομάζοντάς τις τοξίνες ή μη), αλλά και οποιοδήποτε άλλο παραπροϊόν που δεν χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι γεγονός ότι μια ουσία που περιέχεται στο λεμόνι (η λεμονίνη) αυξάνει την παραγωγή ενζύμων του συστήματος καταβολισμού σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Εκτός λοιπόν από το ότι δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες στους ανθρώπους, η ποσότητα της λεμονίνης στο συγκεκριμένο διάλυμα είναι

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Τι μας προσφέρει διατροφικά το κολοκύθι

Το κολοκύθι είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό, το οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα στα παραδοσιακά γεμιστά και το μπριάμ, τους κολοκυθοκεφτέδες, σαν σαλάτα βραστό ή ψητό, αλλά και σε πολλά άλλα πιάτα. Χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα «φτωχό» σε θερμίδες, όχι όμως και σε θρεπτικά συστατικά.

Τα κολοκυθάκια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καλίου, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ειδικότερα βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ-, βιταμίνες Α και Κ, καθώς και
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...