Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κολοκυθάκια: μια από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών το καλοκαίρι

Τα πράσινα κολοκυθάκια αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες, όπου και ευδοκιμούν. Μάλιστα, αποτελούν βασικό συστατικό πολλών πιάτων όπως είναι το μπριάμ και τα γεμιστά. Ποια είναι όμως τα οφέλη των λαχανικών αυτών που απαντώνται ευρέως στο τραπέζι των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών;
Τα πράσινα κολοκυθάκια ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae και αποτελούν ένα συγγενές είδος με τα αγγούρια και το πεπόνι. Ένα από τα περισσότερο μελετημένα οφέλη τους στην υγεία είναι η ικανότητα τους να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αυτά.

Συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Πρέπει να ακολουθώ ειδική διατροφή όταν πάσχω από υποθυρεοειδισμό;

Υποθυρεοειδισμός, σωματικό βάρος, ρύθμιση θυρεοειδικών ορμονών, θρεπτικά συστατικά. 
Η συσχέτιση όλων αυτών σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Μπίρα ευφραίνει καρδίαν


Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων φθοράς που παρατηρείται στους σύγχρονους πληθυσμούς έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα στη διερεύνηση φυσικών μεθόδων πρόληψης άλλα και θεραπείας νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. 

Ίσως ο καλύτερος οδηγός στην πορείας της επιστημονικής αυτής αναζήτησης είναι ίδια η καθημερινότητα και συνήθειες που ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνταν επιζήμιες, εντούτοις αποδεικνύονται ιδιαιτέρως σημαντικές για την καλή υγεία του οργανισμού. 

Είναι στις μέρες μας αποδεδειγμένο ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ταυτόχρονα όμως σημαντικότατες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η αρπαχτή

h arpaxth
Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή έτσι δεν λείπει και η δίαιτα μετά το Πάσχα. Είναι σχεδόν έθιμο, η κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, να τηρεί την παράδοση της μίας εβδομάδας δίαιτας (ή προσπάθειας τουλάχιστον) για να χάσει κάποια κιλά που πήρε το χειμώνα. Λίγο το παραπάνω φαγητό στο γιορτινό τραπέζι, λίγο τα ρούχα που ήρθαν και μίκρυναν (ποτέ δεν μεγαλώνουμε εμείς αυτά πάντα στενεύουν), η απόφαση για δίαιτα είναι θέμα λεπτών.
Και από δίαιτες να φάνε και οι κότες. Περιοδικά, sites, η φίλη της μαμάς, η θεία, ο κολλητός του αδερφού, ο γυμναστής (;), ο κάθε ένας έχει την δική του μέθοδο, τον δικό του τρόπο να προτείνει για την αντιμετώπιση των κιλών. Φυσικά όλοι μιλάνε από θέση ασφαλείας. Την έχουν δοκιμάσει και έχουν δει αποτελέσματα. Όχι απαραίτητα πάνω τους αλλά έτσι ξέρουν. Το ότι δεν σε λένε Μήτσο, δεν είσαι άντρας και είσαι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερός του και με δύο γέννες δεν έχει σημασία! Η δίαιτα δουλεύει!
Δουλεύουν όμως και οι πλανόδιοι πωλητές, απόφοιτοι

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δωρεάν προληπτικός καρδιαγγειακός έλεγχος στο Ευηνοχώρι


   Το Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου μάς γνωστοποιεί πως θα γίνει δωρεάν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ στις 5 και 6 Ιουνίου 2013, με πρωτοβουλία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.


   Όπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνη ιατρός του Π.Ι. Ευηνοχωρίου Κα Κοντού Ζωή, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, HDL, LDL, αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης αίματος κλπ, που αφορούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
   Ο δωρεάν αυτός έλεγχος θα αρχίσει στις 08:00 το πρωί της Τετάρτης 5 και Πέμπτης 6 Ιουνίου, στο Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου.
   Επίσης συνιστάται οι ερχόμενοι για τον έλεγχο αυτόν να είναι νηστικοί 12 ώρες πριν την εξέταση.
   Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε με το τηλ. 26310-39249 . 


Πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, το Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου και όλους τους συμμετέχοντες στην δράση αυτή!

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά - Ο ρόλος της διατροφής


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης με την μέση ηλικία και το γήρας, όπου η ουσία αυτή αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών. 
Ωστόσο, πρόκειται για πρόβλημα το οποίο μπορεί να απασχολεί και πολύ νεαρές ηλικίες: παιδιά και εφήβους.
Οι επιστημονικές εργασίες οι οποίες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα παιδιών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών σε μεγαλύτερη ηλικία πληθαίνουν συνεχώς και ωθούν τους ειδικούς να συστήσουν μέτρα πρόληψης. Πληθώρα επιστημονικών εργασιών κατέδειξε ότι η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση αρχίζουν να

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

16 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα για την Κοιλιοκάκη


Τι είναι η κοιλιοκάκη
Κοιλιοκάκη (ονομάζεται επίσης δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη) είναι μια αυτοάνοση εντερική διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να ανεχθεί την γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη σε πολλά δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και βρώμη.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η ανοσολογική αντίδραση προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο, όπου βλάπτει μικρές δομές επί της επιφανείας του εντέρου. Καταστρέφει επίσης μικρότερες δομές του εντέρου που ονομάζονται μικρολάχνες. Οι υγιείς λάχνες και μικρολάχνες απαιτούνται για τη φυσιολογική πέψη. Όταν έχουν υποστεί ζημιά, το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σωστά οπότε τότε ο οργανισμός μπορεί να υποστείυποθρεψίες.
Υπάρχει γενετική (κληρονομική) σύνδεση για την ανάπτυξη κοιλιοκάκης. Η κοιλιοκάκη είναι πιο συχνή σε βορειοευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη και πολλές φορές το αγνοεί. Η κοιλιοκάκη δεν αναγνωρίζεται πάντα, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και μπορεί να αντιμετωπισθεί λανθασμένα στη ‘βάση’ άλλων εντερικών προβλημάτων.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...