Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το υπερβολικό φαγητό σκοτώνει περισσότερο απ' ό,τι η πείνα!

Οι παχύσαρκοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό, όμως το πρόβλημα του λιμού εντείνεται στο πλαίσιο της εντεινόμενης διατροφικής κρίσης, προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε στο Νέο Δελχί. 


Ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη επικέντρωσε την ετήσια έκθεσή του στις καταστροφές που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο και στα διατροφικά προβλήματα, ενώ δίνει
ιδιαίτερη σημασία στο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά και την πρόσφατη αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων. 


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέφεραν το 2010 από παχυσαρκία, ενώ 925 εκατομμύρια από υποσιτισμό.


"Αν η ελεύθερη αγορά δημιούργησε μία κατάσταση όπου το 15% της ανθρωπότητας πεινά, ενώ το 20% είναι παχύσαρκο, τότε κάτι δεν δούλεψε καλά", επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Μπεκέλε Γκελέτα σε ανακοίνωσή του. 


Ο διευθυντής της οργάνωσης για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Τζάγκαν Σαπαγκάιν επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ινδική πρωτεύουσα ότι "το υπερβολικό φαγητό σκοτώνει σήμερα περισσότερο απ' ό,τι η πείνα".


Σύμφωνα με τον Σαπαγκάιν το πρόβλημα του υποσιτισμού δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων στον κόσμο, αλλά στην κακή διανομή τους και στην αύξηση των τιμών τους. 


Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αλματώδη αύξηση το 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει μία διατροφική κρίση όπως εκείνη του 2008 που είχε προκαλέσει συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες. 


Η αύξηση των τιμών των τροφίμων, που ο Ερυθρός Σταυρός αποδίδει μεταξύ άλλων στην κερδοσκοπία στις αγορές των πρώτων υλών και στις κλιματικές αλλαγές, θεωρείται μία από τις αφορμές για το ξέσπασμα των εξεγέρσεων που σημειώθηκαν φέτος στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 


"Ενας νέος κύκλος πληθωρισμού (...) καθιστά μεγαλύτερο αριθμό φτωχών ανθρώπων ακόμα πιο φτωχούς και τους οδηγεί σε σοβαρό υποσιτισμό", κατήγγειλε ο Ερυθρός Σταυρός.


Πηγή: http://www.nooz.gr/science/perissoteroi-paxisarkoi-ap-oti-upositizomenoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...