Λιτό, συνοπτικό, περιεκτικό και κατατοπιστικό άρθρο για την τροποποίηση παραγόντων κινδύνου του καρκίνου. Αξίζει να το διαβάσετε. Η πρόληψη μάς αφορά όλους.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος αποτελεί
τη 2η αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά, ενώ μέχρι το 2010 ήταν η
βασική αιτία θανάτου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (προκαλώντας 166,9
θανάτους ανά 100 000 κατοίκους κατά μέσο όρο) σύμφωνα με τη στατιστική
υπηρεσία Eurostat. Ο τρόπος διατροφής μας αλλά και ο τρόπος ζωής
γενικότερα είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένα με την εμφάνιση καρκίνου. Ωστόσο, το 1/3 των πιο κοινών μορφών καρκίνου μπορούν να προληφθούν!
Προσπαθήστε, λοιπόν, να τροποποιήσετε τους παράγοντες κινδύνου που εξαρτώνται από εσάς! Αυτοί δεν είναι άλλοι από την έκθεση σε κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Θυμηθείτε ότι:
Προσπαθήστε, λοιπόν, να τροποποιήσετε τους παράγοντες κινδύνου που εξαρτώνται από εσάς! Αυτοί δεν είναι άλλοι από την έκθεση σε κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Θυμηθείτε ότι:
- Το κάπνισμα συνδέεται με το 71% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 22% όλων των θανάτων από καρκίνο.
- Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου και του μαστού και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και του εντέρου στις γυναίκες.
- Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο και σχετίζονται ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, του μαστού, της μήτρας, του παγκρέατος, του οισοφάγου, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης.
Γνωρίζετε ότι το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου σχετίζονται με έναν ανθυγιεινό τρόπο διατροφής; Μήπως λοιπόν, θα πρέπει να σκεφτείτε πιο σοβαρά να ενσωματώσετε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής στην καθημερινότητά σας;
Μειώστε το κορεσμένο λίπος της διατροφής σας μειώνοντας τη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι σε 1 ή και λιγότερες φορές μέσα στην εβδομάδα και επιλέγοντας άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως ψάρια, πουλερικά, αυγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αντικαταστήστε το βούτυρο ή άλλο ζωικό λίπος με μαλακή μαργαρίνη, ελαιόλαδο, ελιές και προϊόντα της.
Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε 5 μερίδες την ημέρα για να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού σας. Βάλτε τα φρούτα, σε κάθε τους μορφή στα σνακ σας και συνοδέψτε κάθε κύριο γεύμα σας με σαλάτα εποχής.
Αυξήστε την ολική άλεση φροντίζοντας τουλάχιστον το 50% των δημητριακών σας να είναι ολικής άλεσης. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί και τις φρυγανιές με ολικής άλεσης, το λευκό ρύζι με καστανό και τα επεξεργασμένα ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης, πλιγούρι, κους κους.
Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος. Προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη με σκοπό να επιτύχετε έστω και μικρή απώλεια βάρους. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια πτυχιούχων διαιτολόγων που θα σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε μια ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, έχοντας σα στόχο τα 30 λεπτά μέτριας προς έντονη άσκηση καθημερινά. Προγραμματίστε μία βόλτα με τα πόδια ή ξεκινήστε μία δραστηριότητα που σας ευχαριστεί μαζί με κάποιον φίλο.
Να θυμάστε! Η Μεσογειακή πυραμίδα είναι το προσωπικό σας σκονάκι – οδηγός για μια διατροφή με μέτρο – ποικιλία – ισορροπία, διατροφή – σύμμαχο στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου!
Η πρωτογενής πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου, στην αντιμετώπισή του αλλά και στο βαθμό επιβίωσης από τη συγκεκριμένη νόσο.
Είναι αλήθεια ότι…
… για τους περισσότερους ανθρώπους, η στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου είναι μια στιγμή που αλλάζει όλη τους τη ζωή. Η συναισθηματική φόρτιση μεγάλη, ενώ ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η μοναξιά και το άγχος κατακλύζουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου. Συχνά, το να μιλά κανείς για τον καρκίνο προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις, στάσεις και συμπεριφορές που οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις, στιγματισμό και περιθωριοποίηση των ανθρώπων, ενώ πολλές φορές αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Αυτό όμως πρέπει να σταματήσει! Μιλήστε για τον καρκίνο γιατί δυστυχώς το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και από κάποιον θα ακούσετε… «έχει συμβεί και σε μένα ή γνωρίζω κάποιον που του συνέβη αυτό!»
Πηγή: http://www.nutrimed.gr/ygeia/ola_gia_tis_as8eneies/4i_febrouariou_pagkosmia_hmera_kata_tou_karkinou.html