Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τα πρόσθετα τροφίμων «Ε»

Μάθε περισσότερα για τα πρόσθετα τροφίμων «Ε»
Σίγουρα κάποιοι από εσάς έχετε νιώσει ανησυχία βλέποντας τα «Ε» στις ετικέτες διαφόρων τροφίμων και ροφημάτων. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε τον όγκο ανώνυμης πληροφορίας και ειδήσεων «τρόμου» που αναδύονται καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και το γεγονός ότι η εξοικείωσή μας με τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τα πρόσθετα τροφίμων είναι περιορισμένη.

Είναι τελικά ασφαλή τα πρόσθετα τροφίμων; Πώς ορίζονται και για ποιους λόγους χρησιμοποιούνται; Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συνήθη ερωτήματα για τα πρόσθετα τροφίμων.

Γιατί και πότε χρησιμοποιούμε τα πρόσθετα τροφίμων;

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ),

τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.

Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό:
1.  τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικώντων τροφίμων (όπως χρώμα, γεύση και υφή)
2.  τη σταθερότητα,
3.  τη συντήρηση των τροφίμων

Τα «πρόσθετα» συστατικά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραδοσιακή κουζίνα εάν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε σε μια συνταγή εξυπηρετούν τους ίδους σκοπούς. Για παράδειγμα, στην κουζίνα χρησιμοποιούμε το αβγό, το λεμόνι, την ντομάτα, το ξίδι και πολλά ακόμη απλά υλικά για να δώσουμε στα φαγητά τις επιθυμητές ιδιότητες, όπως χρώμα, γεύση και υφή. Αντίστοιχα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. τοκοφερόλες), οι γαλακτωματοποιητές (π.χ. λεκιθίνη), τα συντηρητικά (π.χ. σορβικό κάλιο), οι χρωστικές (π.χ. καραμελόχρωμα) και τα γλυκαντικά (π.χ. ασπαρτάμη, γλυκαντικό από το φυτό στέβια), κ.λπ., είναι μόνο μερικά από τα εγκεκριμένα συστατικά – που καλούνται πρόσθετα τροφίμων – και τα οποία χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών προκειμένου να διατηρήσουν ασφαλή, γευστικά και ελκυστικά τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.
Όλα τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα τρόφιμα πρέπει να είναι ασφαλή και εγκεκριμένα από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, μάλιστα οι αρχές αυτές ορίζουν το πότε και για ποιο σκοπό προστίθενται κάθε φορά.

Όλα τα «Ε» ελέγχονται και εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές
Το γράμμα έψιλον αποτελεί έναν«Ε»υρωπαϊκό Κωδικό Ταξινόμησης που υποδηλώνει ότι, το πρόσθετο συστατικό στο οποίο αντιστοιχεί έχει περάσει από μία ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης ασφάλειας και έχει εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα και τα ροφήματα από τις αρμόδιες αρχές.Στην Ευρώπη, όλα τα πρόσθετα τροφίμων περνούν από αυστηρότατους ελέγχους ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) -η οποία ορίζει και τα ασφαλή όρια κατανάλωσής τους-και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, η λίστα των «Ε» υφίσταται επανέλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την EFSA, ώστε να αξιολογούνται τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, οι πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων και να επιβεβαιώνεται ότι τα πρόσθετα παραμένουν ασφαλή και η χρήση τους απαραίτητη.

Πηγή: http://www.nutrimed.gr/to_piato_mas/trofima__pota/ma8e_perissotera_gia_ta_pros8eta_trofimon_aea.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...