Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Με επιθετικό καρκίνο του προστάτη σχετίζονται τα κορεσμένα λιπαρά

Βόρεια Καρολίνα
Οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη ίσως είναι πιθανότερο να έχουν επιθετικότερη μορφή της νόσου, αν η διατροφή τους εμπεριέχει πολλά ζωικά λιπαρά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Prostate Cancer and Prostatic Diseases.

Μάλιστα, ο υψηλότερος κίνδυνο συσχετίστηκε με τα κορεσμένα λιπαρά και την χοληστερόλη και αφορούσε τους καρκινοπαθείς που ανάφεραν ότι δεν έπαιρναν στατίνες. Επίσης, η σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και επιθετικού καρκίνου προστάτη ήταν ισχυρότερη στους άνδρες ευρωπαϊκής καταγωγής, συγκριτικά με τους αφροαμερικανούς.

Όπως εξηγεί η Έμμα Αλλοτ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Τσαπελ Χιλ, «μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συντελεί σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με χειρότερο αποτέλεσμα στον καρκίνο του προστάτη».

Και στις δυτικές χώρες, ο καρκίνος του προστάτη

τείνει να είναι συχνότερος, ενώ τα άτομα στον δυτικό κόσμο τείνουν επίσης να καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

Για να διερευνήσουν τη σχέση διατροφικών λιπαρών και καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 1.854 άνδρες με νεο-διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, περιλαμβανομένων 321 (17%) με πολύ επιθετικούς καρκίνους.

Στο πλαίσιο της μελέτης North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project, οι άνδρες είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ είχαν δώσει δημογραφικά στοιχεία, και άλλες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι άνδρες με τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου του προστάτη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και περισσότερη χοληστερόλη καθημερινά, ενώ είχαν και υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά στην διατροφή τους.

Επίσης, στους άνδρες με επιθετικούς καρκίνους του προστάτη η μεγαλύτερη αναλογία του συνόλου των λιπαρών που κατανάλωναν ήταν κορεσμένα και λιγότερα τα πολυακόρεστα, συγκριτικά πάντα με τους άνδρες με λιγότερο επιθετικούς καρκίνους.

Διατροφικά πλάνα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά σχετίστηκαν επίσης με συνολικά 51% υψηλότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με δίαιτες με λίγα λιπαρά. Η πρόσληψη χοληστερόλης επίσης σχετίστηκε κατ’ επανάληψη με υψηλότερο κίνδυνο πιο επιθετικών καρκίνων του προστάτη, αλλά μόνο στους άνδρες καυκάσιας φυλετικής καταγωγής.

Για τους άνδρες που δεν έπαιρναν στατίνες, ο κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του προστάτη ήταν αυξημένος κατά 71% με δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ ήταν μόλις 16% για όσους έπαιρναν στατίνες.

«Όσοι ανησυχούν για τον καρκίνο θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή τους, να προτιμούν άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, ενώ στο μαγείρεμα να χρησιμοποιούν φυτικά λιπαρά» προτείνει η Δρ Αλλοτ. 


Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500107302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...