Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Η παχυσαρκία προδιαθέτει σε καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου

Τα περιττά κιλά στην πρώιμη ενήλικη ζωή καθώς και η περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου ή του στομάχου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρ Τζέσικα Πέτρικ,  ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 άτομα και παρατήρησαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, στις οποίες μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς επιβιώνει μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, το να είναι κανείς υπέρβαρος σε ηλικία 20 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο των δύο μορφών καρκίνων κατά 62% και 76% αντίστοιχα, σε σχέση με

όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Αν στην πορεία το άτομο πάρει περισσότερα από 20 κιλά ακόμη, τότε ο κίνδυνος διπλασιάζεται, ενώ αν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερη, τότε ο κίνδυνος καρκίνου είναι τριπλάσιος.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν την πιθανότητα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες, για αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, για αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και για πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, παράμετροι που όλοι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Μετά το κάπνισμα, η παχυσαρκία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία καρκίνου, που μπορεί να αποφευχθεί με τις δέουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής. 


Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500129542

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...