Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Η TV στο υπνοδωμάτιο παχαίνει τα παιδιά


Τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε σύγκριση με όσα δεν έχουν, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως μεγάλος για τα κορίτσια, τα οποία διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουν, τόσο πιθανότερο είναι να παχύνουν.
Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) λένε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να ελεγχθεί αν το ίδιο ισχύει για τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα. Και προσθέτουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα εκθέτει τα παιδιά σε επιβλαβείς συνδυασμούς που έχουν σοβαρές συνέπειες στην
υγεία.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας (IJO) συμμετείχαν 12.556 παιδιά, τα οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν από 7 έως τα 11 τους χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσα είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους στην ηλικία των 7 ετών, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι όσα παιδιά δεν είχαν δική τους τηλεόραση.
Επιπλέον, τα αγόρια με τηλεόραση στο δωμάτιό τους είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στα 11 τους χρόνια, ενώ τα κορίτσια διέτρεχαν κατά 31% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ειδικά για τα κορίτσια, όμως, το χειρότερο ήταν πως οι ώρες που έβλεπαν τηλεόραση ή DVD σχετίζονταν με ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου να γίνουν υπέρβαρες καθώς μεγάλωναν.
Οι επιστήμονες δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση ανάμεσα στην τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και στην αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά πιθανώς ευθύνεται το ότι τα παιδιά μπορεί να χάνουν ώρες από τον ύπνο τους για να βλέπουν τις αγαπημένες τους σειρές - και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία.
Είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να τσιμπολογούν μπροστά στην τηλεόραση, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι τους. Πάνω απ’ όλα όμως, η απεριόριστη πρόσβαση στην TV συνήθως συνεπάγεται λιγότερη κίνηση - και η καθιστική ζωή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της συσσώρευσης περιττών κιλών.

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=26965&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...