Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Φάτε δημητριακά, αποφύγετε το κρέας και γλιτώστε από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Φάτε δημητριακά, αποφύγετε το κρέας και γλιτώστε από τον καρκίνο παχέος εντέρουΗ κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα, ο κίνδυνος μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση, δείχνει μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF).

Η έρευνα με τίτλο "Diet, Nutrition, Physical Activity and Colorectal Cancer" δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Αλλά, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο αυτό.


«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που

οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο καρκίνο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα από 99 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν 29 εκατομμύρια άτομα, και ανέλυαν τη σχέση διατροφής, σωματικής δραστηριότητας, σωματικού βάρους και καρκίνου παχέος εντέρου. Πάνω από 450.000 άτομα είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.


Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τρεις παράγοντες αύξαναν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο:

  • η κατανάλωση άνω των 500 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος (όπως, μοσχάρι ή χοιρινό) την εβδομάδα,
  • το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος και
  • η καθημερινή κατανάλωση άνω των δύο αλκοολούχων ποτών (30 γραμμάρια), όπως κρασί ή μπίρα.
Αντιθέτως, η κατανάλωση τριών μερίδων (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, μείωνε κατά μέσο όρο 17% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.


Σε ότι αφορά τη σωματική άσκηση, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είναι περισσότερο δραστήρια έχουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης συγκριτικά με όσους γυμνάζονται ελάχιστα. Στην προκείμενη περίπτωση ο κίνδυνος ήταν μειωμένος για τον καρκίνο στο παχύ έντερο, όχι όμως και στον πρωκτό.


«Το να διατηρεί φυσιολογικό σωματικό βάρος, να ασκείται τακτικά, να περιορίζει την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, να τρώει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες, καθώς επίσης να μειώσει το αλκοόλ και να αποφεύγει το κάπνισμα ή να το διακόψει είναι κάποιοι τρόποι που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου», σχολιάζει ο Δρ Τζιοβανούτσι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη ανέδειξε και άλλους συσχετισμούς μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά όχι τόσο ξεκάθαρα, όσο τα προαναφερόμενα. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος αυξάνει με την μειωμένη κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών και φρούτων. Ενώ μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε με την πρόσληψη κάτω των 100 γραμμαρίων καθημερινά (περίπου ένα φλιτζάνι) από το καθένα. Τέλος, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου μειώνεται με την κατανάλωση ψαριών και τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και το σπανάκι. 


 Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500160713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...