Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Β12;

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Β12;
Η βιταμίνη Β12 είναι μια πολύ απαραίτητη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει. Την βρίσκουμε σε ζωικά προϊόντα, αλλά επίσης και σε μορφή συμπληρωμάτων. Έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, αλλά ποια είναι αυτά;

Βοηθάει με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 περιορίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, και δεν τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν σωστά. Τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μικρά και στρόγγυλα, ενώ η έλλειψη Β12 τα
κάνει μεγάλα και οβάλ, συνεπώς δεν τους επιτρέπει να κινηθούν.

Μπορεί να προλάβει γενετικές ανωμαλίες

Η πρόσληψη Β12 κατά την εγκυμοσύνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του μωρού σας. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος εξαρτάται άμεσα από την πρόσληψη ικανοποιητικών επιπέδων Β12.

Ενισχύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενηλίκους έδειξε ότι τα άτομα με έλλειψη Β12 είχαν και χαμηλότερη από το φυσιολογικό οστική πυκνότητα—συνεπώς, αυτό αυξάνει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει την όραση. Αν τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό σας είναι ικανοποιητικά, ο κίνδυνος αυτής της πάθησης (που συμβαίνει ούτως ή άλλως με το πέρασμα των χρόνων) μειώνεται.

Μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και να αντιμετωπίσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα

Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα εντελώς πώς ακριβώς η βιταμίνη Β12 επηρεάζει την διάθεσή μας, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που ρυθμίζει την διάθεση. Συνεπώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, με την σειρά της οδηγώντας σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Προστατεύει τον εγκέφαλο, προλαμβάνοντας την απώλεια νευρώνων

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με την απώλεια μνήμης, ειδικά στους ηλικιωμένους. Η βιταμίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη της απώλειας νευρώνων στον εγκέφαλο, που συνδέονται με τα προβλήματα μνήμης, αλλά και με την άνοια.

Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειάς μας

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας στον οργανισμό, αλλά δεν την παρέχουν οι ίδιες. Αν, όμως, πάσχετε από έλλειψη της βιταμίνης, τότε μία δόση θα σας ανεβάσει αμέσως τα επίπεδα ενέργειας.

Φροντίζει για την υγεία των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών μας

Καθώς η Β12 παίζει ρόλο στην παραγωγή κυττάρων, την χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε και την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και της επιδερμίδας μας, που συχνά δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Πηγή:  http://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/46497/poia-einai-ta-ofeli-tis-vitaminis-v12.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=users&utm_content=topic2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...