Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Κυλικεία: Αντί για κρουασάν… σαλάτες και αντί για σοκολάτες… ταχίνι!


Από ιδέες δεν έπασχε ποτέ ο τόπος μας. Το πρόβλημα εντοπιζόταν – σχεδόν πάντα - στην εφαρμογή τους…
Η διατροφή στο σχολείο ήταν ανέκαθεν, και εξακολουθεί να είναι, ένα από τα μεγάλα αγκάθια στην παιδική διατροφή. Να, όμως, που οι αόριστη αρθρογραφία και οι θεωρητικές συμβουλές βρίσκουν τον δρόμο τους προς την υλοποίηση! Όταν δάσκαλοι, σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων και υπεύθυνοι σχολικών κυλικείων συνεργάζονται, μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα...
Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο για την πρωτοβουλία κάποιων σχολείων στο Ηράκλειο Κρήτης (ναι, φτάσαμε στο σημείο να αποτελεί είδηση το ότι σε κάποια κυλικεία τηρείται ο νόμος, και μάλιστα να χαρακτηρίζονται ως "πρότυπα"!) και αναλογιστείτε τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχουν, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου, τέτοιες δράσεις: στην υγεία και την ευεξία των μαθητών, στη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη, στην τσέπη των γονέων, στην ενίσχυση τοπικών παραγωγών και της τοπικής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σταδιακή αλλαγή την καταναλωτικής νοοτροπίας, ακόμη και στο σύστημα υγείας.
Καθότι οι μαθητές περνούν το ένα τρίτο της ημέρας τους στον σχολικό χώρο, σε συναντήσεις μου με γονείς μαθητών ανέκαθεν πρότεινα την αλλαγή στην πορεία πλεύσης ως προς την παιδική διατροφή στο σχολείο και την εναρμόνιση των σχολικών κυλικείων με τις προσταγές του νόμου, όχι σε βάρος των κυλικείων αλλά σε συνεννόηση με τους υπευθύνους αυτών και με άμεση συνεργασία μαζί τους. Για τη βελτίωση της παιδικής διατροφής (κυρίως εκτός σπιτιού) πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά αυτή η πρωτοβουλία των κυλικείων στο Ηράκλειο μπορεί (και θα έπρεπε) να βρει μιμητές σε όλη την επικράτεια και να αποτελέσει ένα καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, επηρεάζοντας θετικά τα παιδιά και τους γονείς τους στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών, πάντα με το βλέμμα στο μέλλον. 
 

Κυλικεία στο Ηράκλειο άρχισαν να πωλούν υγιεινά γεύματα στους μαθητές

Αντί για κρουασάν… χειροποίητες μπάρες, αντί για σοκολάτες…ταχίνι και αντί για αναψυκτικά…χυμό από ρόδι. Υπάρχουν κυλικεία στο Ηράκλειο που σερβίρουν υγιεινά τρόφιμα στους μικρούς μαθητές οι οποίοι μάλιστα δείχνουν σιγά-σιγά με το κατάλληλο κίνητρο, να τα προτιμούν. Μάλιστα οι γονείς μένουν έκπληκτοι όταν ακούν από τα ίδια τα παιδιά τους ότι με το χαρτζιλίκι τους αγόρασαν καρότο και αγγούρι αντί για το συνηθισμένο τοστ!
Πρόκειται για την πρωτοβουλία των πρότυπων κυλικείων που εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία της πόλης και στόχο έχει να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των παιδιών, σε μια κρίσιμη μάλιστα ηλικία καθώς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την υγιεινή διατροφή και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.
Όπως σημειώνει η ιδιοκτήτρια κυλικείου του 45ου δημοτικού σχολείου
Βάσω Σαλούστρου που συμμετέχει στην πρωτοβουλία: «το κυλικείο διαθέτει μόνο τα επιτρεπόμενα προϊόντα και από φέτος έχουμε φρουτοσαλάτες, σαλάτα με λάχανο- τοματίνια- φέτα- παξιμάδι, αγγούρι και καρότα, τορτίγιες με γιαούρτι- τομάτα- γαλοπούλα- τυρί, μπαγκέτα σικάλεως, χειροποίητες μπάρες, σταφίδες, κρέπες με ταχίνι κακάο-μπανάνα, γιαούρτι με μέλι ή κορν φλέικς, τυρόπιτα και σπανακόπτια. Επίσης το κυλικείο διαθέτει φυσικό χυμό από ρόδι και χυμό πορτοκάλι. Τα παιδιά ανταποκρίνονται στην πρωτοβουλία καθώς υπάρχει το κίνητρο». 
Υγιεινά τρόφιμα με κίνητρο τα δωράκια
Για να αποκτήσουν τα παιδιά το κατάλληλο κίνητρο και να γίνουν τα υγιεινά τρόφιμα «μαγνήτης», οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν σφραγίδες και να κερδίσουν δώρα.
Όπως σημειώνει η κ.Σαλούστρου «ο μαθητής ή η μαθήτρια που έχει τις περισσότερες καρτέλες κερδίζει ένα τάμπλετ ή τα σχολικά είδη της επόμενης χρονιάς. Όταν οι μαθητές συμπληρώσουν 5 αυτοκόλλητα παίρνουν δώρο ένα δωρεάν γεύμα, ενώ όταν συμπληρώσουν ολόκληρη την καρτέλα παίρνουν μια τσάντα με σχολικά είδη και παραμύθια». 
Σύμφωνα με το διευθυντή του 45ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου κ.Ντρουμπογιάννη «οι γονείς διαμαρτύρονταν για κάποια προϊόντα. Έτσι με πρωτοβουλία του κυλικείου επιλέξαμε μια λίστα από προϊόντα υγιεινής διατροφής από τα οποία επιλέγουν τα παιδιά. Για να τους δώσουμε κίνητρο να προτιμούν τα προϊόντα αυτά ,τους δίνεται μια καρτέλα και παίρνουν δώρα. Αφορμή για την πρωτοβουλία ήταν ο δήμος που μας είχε καλέσει πέρυσι σε μια συνάντηση για τα ''πράσινα'' κυλικεία. Πρώτη φορά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, η ανταπόκριση είναι σχετικά καλή και φυσικά καταβάλλουμε προσπάθεια».
Όλο και περισσότερα κυλικεία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για να αλλάξει το διατροφικό πλάνο των μικρών παιδιών τα οποία πρέπει να μαθαίνουν ήδη από τα πρώτα τους χρόνια πώς να τρέφονται σωστά , αλλά και σε ποια τρόφιμα πρέπει να γυρίζουν την πλάτη. Αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες κυλικείων είναι οι μαθητές τουλάχιστον να μην μεταφέρουν από το σπίτι στο σχολείο ανθυγιεινά τρόφιμα και στις γιορτές να κερνούν τους συμμαθητές τους με πιο υγιεινές λιχουδιές, ώστε η διατροφή αυτή να τους γίνει συνήθεια.

Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1524093/kulikeia-adi-gia-krouasan-salates-kai-adi-gia-sokolatestahini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...