Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 101.257 ενήλικες, ηλικίας 42 ετών κατά μέσο όρο, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 9 χρόνων. Η ημερήσια κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και συγκεκριμένα
αναψυκτικών με ζάχαρη και φρουτοχυμών, υπολογίστηκε μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες.
Συνολικά, η υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων, βρέθηκε να συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης των εν λόγω ροφημάτων κατά 100 mL συσχετίσθηκε με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης οποιαδήποτε μορφής καρκίνου κατά 18% και καρκίνου του μαστού κατά 22%.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα πιθανόν να συνδέονται με τις επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη στο σπλαγχνικό λίπος, τα επίπεδα γλυκόζης και τους δείκτες φλεγμονής, που με τη σειρά τους σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Πηγή