Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: και τώρα τι κάνουμε;

Η επιστημονική κοινότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προβληματισμένη σχετικά με την αντιμετώπιση του SARS-CoV2, καθώς ο τρόπος δράσης του ιού και τα συμπτώματά της νόσου COVID-19 είναι και περίεργα και επικίνδυνα, ενώ ο αγώνας δρόμου για την εύρεση εμβολίου καλά κρατεί. Στην Ελλάδα, από την άλλη, ο μέσος πολίτης ξέρει καλύτερα - όπως πάντα άλλωστε - από τους επιδημιολόγους, και ως εκ τούτου αδιαφορεί, σε μεγάλο ποσοστό, για τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού, αδιαφορώντας και για την όποια ασφάλεια μπορεί να προσφέρει μια μάσκα (σαν αυτές που φοράνε νυχθημερόν οι χειρουργοί, στους οποίους εμπιστεύεται τη ζωή του σε ώρα ανάγκης) και για τις συστάσεις για τήρηση ασφαλών αποστάσεων. Ωστόσο, αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους της μάζας δεν αποτελεί καινοτομία στη χώρα μας… Για την ακρίβεια, είναι απόλυτα αναμενόμενη, ειδικά από τη στιγμή που ο κάθε Αμβρόσιος κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος και έχει δικαίωμα στον δημόσιο λόγο.

Σε πιο επιστημονικά στοιχεία, τώρα, οι έρευνες (τουλάχιστον απ’ ό,τι έχω προλάβει να διαβάσω) δείχνουν ότι η πλειοψηφία όσων καταλήγουν από τη νόσο έπασχαν από χρόνια νοσήματα όπως παχυσαρκία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά. (τα λεγόμενα «μη μεταδοτικά νοσήματα»), ενώ οι πάσχοντες που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα, παρουσιάζουν και έντονη  φλεγμονή.

Τι μπορούμε να αποκομίσουμε από τα παραπάνω; Μπορεί να μην έχει βρεθεί, ακόμη, ο τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε παντελώς απροστάτευτοι! Από τη μια, η αποφυγή καταχρήσεων, η τακτική ελαφριά άσκηση και η - έστω και μικρή - απώλεια παραπανίσιων κιλών μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας θωρακίσουν καλύτερα απέναντι όχι μόνο στον κορωνοϊό, αλλά και σε κάθε άλλο ιό, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης, αλλά και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Από την άλλη, μπορούμε να αποκομίσουμε τεράστια οφέλη ακολουθώντας το πιο διάσημο και υγιεινό μοντέλο διατροφής, αυτό της Μεσογειακής, που έχουμε την τιμή να έχει της ρίζες της στον ελλαδικό χώρο. Η συγκεκριμένη διατροφή όχι μόνο συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των χρόνιων, μη μεταδοτικών νοσημάτων, αλλά, ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε συστατικά που δρουν ανασταλτικά στη φλεγμονή, αντιμάχονται το οξειδωτικό στρες, υποβοηθούν τη διατήρηση του πληθυσμού και τη δράση του ανθρώπινου μικροβιώματος (σημ.: τα καλά αναγκαία για την υγεία και τη ζωή μας βακτήρια, που φυσιολογικά «κατοικούν» στο ανθρώπινο έντερο) και ενισχύουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Με άλλα λόγια, η παραδοσιακή μας διατροφή, στα πλαίσια ενός γενικότερα υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στην αντιμετώπιση των (περισσότερων) ήδη εγκατεστημένων προβλημάτων υγείας, μειώνοντας ως εκ τούτου τον κίνδυνο για βαριά νόσηση από ιώσεις και ταυτόχρονα να μας θωρακίσει έναντι της «νέας απειλής».

Στα προαναφερθέντα αξίζει να προσθέσουμε τα αυτονόητα: την αποφυγή συνωστισμού, τη - με σύνεση και λογική - χρήση μάσκας και αντισηπτικού σε δημόσιους χώρους και την τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής (αυτούς που διδασκόμασταν όταν πρωτοαρχίζαμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο: «πλύνε τα χεράκια σου», «φταρνίσου στον αγκώνα σου», «μη μιλάς πολύ κοντά στο πρόσωπο κάποιου», κτλ). Οι απλές και εύκολες αυτές πρακτικές μπορούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση και διασπορά του κορωνοϊού και οποιουδήποτε άλλου ιού SARS. Είναι κοινή λογική το ότι πρέπει να προστατευθούμε από μια παγκόσμια πανδημία, ενώ είναι παντελώς αδιάφορο για το σύμπαν το αν κανείς «πιστεύει ότι υπάρχει ή όχι», ωσάν να μιλούσαμε για την αστρολογία και τα θαύματα!

Όλα τα παραπάνω ονομάζονται, με μια λέξη, «πρόληψη» και αποτελεί βασικότατο πυλώνα της ιατρικής επιστήμης (να τονίσουμε, εδώ, τον όρο "επιστήμη"). Είναι αυτή ακριβώς που ο αγαπητός μας Ιπποκράτης είχε εκθειάσει 24 αιώνες πριν, τονίζοντας τη σημασία της και την αξία της έναντι της εκ των υστέρων θεραπείας. Το σκεπτικό αυτό αντανακλάται στις μέρες μας, όπως έχει ριζωθεί στη συλλογική συνείδηση, μέσα από τη γνωστή και αγαπημένη ρήση του θυμόσοφου λαού «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».

Τέλος, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι όταν μιλάμε πολύ, απλά αναπαράγουμε αυτά που ξέρουμε, ή που - ακόμα χειρότερα - νομίζουμε ότι ξέρουμε, με αποτέλεσμα να γινόμαστε από κουραστικοί (ή «γραφικοί») έως και επικίνδυνοι. Όταν, όμως, ακούμε τους ειδήμονες και τους ειδικούς στο εκάστοτε θέμα (ας μην μπλέξουμε εδώ την πολιτική, για ευνόητους λόγους..) και βάζουμε το μυαλό μας να λειτουργήσει, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Καλό καλοκαίρι, καλά μπάνια (όσο επιτρέπονται ακόμη) και να προσέχετε! Όχι μόνο για εσάς: ο καθένας μας έχει ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αφ’ ής στιγμής επιλέγει να αποτελεί μέλος του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...