Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η έλλειψη πρωινού στους νέους σχετίζεται με μεταβολικό σύνδρομο

H εφηβική και μετα - εφηβική ηλικία αποτελεί ένα σημαντικότατο στάδιο ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού μας.
Παράλληλα, αυτήν την περίοδο σταθεροποιούνται και διατροφικές συνήθειες, οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη μετέπειτα ζωή μας.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Umea στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, έφηβοι που δεν

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Όχι άλλες διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα!



Μια φορά και έναν καιρό, οι διατροφικές συμβουλές προέρχονταν από διαιτολόγους, που απευθύνονταν στο ευρύ κοινό μέσα από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, περιοδικά και εφημερίδες. Πλέον, η σαρωτική επέλαση του διαδικτύου το έχει καταστήσει το βασικό μέσο πληροφόρησης, μιας και ενδείκνυται για εύκολη και γρήγορη μετάδοση μηνυμάτων. Εκτός αυτού, με το πέρασμα του χρόνου, στους διαιτολόγους θα πρέπει να προσθέσουμε και πλειάδα άλλων ειδικοτήτων που αναλαμβάνουν να ενημερώσουν διατροφικά το αναγνωστικό κοινό (από αισθητικούς μέχρι βελονιστές) και κάπως έτσι γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μια υπερπληροφόρηση πάνω σε διατροφικά ζητήματα.
Όταν, δε, πλησιάζει κάποια γιορτινή περίοδος ή κάποια ημέρα με ξεχωριστή – κυρίως από θρησκευτική και πολιτισμική άποψη – σημασία (π.χ. Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, Τσικνοπέμπτη – Απόκριες, Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα, κτλ) η πληροφόρηση… χτυπάει κόκκινο. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως γνωρίζει ο καθένας, είναι άρρηκτα συνυφασμένες στην ελληνική παράδοση και νοοτροπία με κάποια συγκεκριμένα εδέσματα. Και αυτά με την σειρά τους είναι συνδεδεμένα με γλέντι (κοινώς, φαγοπότι) που δίνει

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Διατροφή και αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

Αν η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ιογενής θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της, ωστόσο υπάρχουν μερικές συμβουλές διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τον οργανισμό όσο διαρκεί η ασθένεια:


• Ενυδατωθείτε: η γατρεντερίτιδα συνοδεύεται από εκτεταμένη απώλεια υγρών, επομένως ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα υγρών ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αν η κατανάλωση νερού σας δυσκολεύει, δοκιμάστε τσάι και προσπαθείτε να το πίνετε λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ο οργανισμός το αφομοιώνει καλύτερα. Αν ακόμα και το τσάι σας δυσκολεύει, δοκιμάστε παγάκια νερού αφήνοντας τα να λιώσουν αργά στο στόμα σας.

• Εφόσον δεν είστε σε

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αντί για κρέας, φασόλια!

Παρεξηγημένα και ελαφρώς παραγκωνισμένα στη διατροφή του σύγχρονου Έλληνα, τα φασόλια αποτελούν βασικό τρόφιμο στη μεσογειακή πυραμίδα, άρα θα πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα (όπως για όλα τα όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα απαραιτήτως). Μπορούν δε με έξυπνες κινήσεις να αντικαταστήσουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος, διότι αποτελούν:

marfax bean seeds close up 1024x949 Αντί για κρέας, φασόλια!

Πηγή Πρωτεϊνών:

Πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που δεν απορροφώνται εύκολα. Λόγω έλλειψης της μεθειονίνης (αμινοξύ) οι πρωτεΐνες αυτές θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που αλλάζει όταν προσθέσουμε στο πιάτο δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, πλιγούρι κτλ) πλούσια σε μεθειονίνη, οπότε και παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορούμε έτσι να αντικαταστήσουμε το κρέας, π.χ. στη νηστεία.

Πηγή Σιδήρου:

Παράλληλα το σίδηρο που θα λαμβάναμε από το κόκκινο κρέας, μπορούμε να τον πάρουμε από

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων το Πάσχα (ΕΦΕΤ)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στον  ετήσιο  προγραμματισμό  του  για  τους  ελέγχους  στα  τρόφιμα,  ο  ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων  κατά  την  περίοδο  του  Πάσχα  με  κύριο  γνώμονα  να  προστατευθεί  η υγεία  των  καταναλωτών  από  κινδύνους  αλλά  και  τα  συμφέροντά  τους  από πρακτικές υπονόμευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στη  δράση  με  άλλες  αρμόδιες  ελεγκτικές  υπηρεσίες  ώστε  η  προστασία  των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.



Οι  παραδοσιακές  διατροφικές  συνήθειες  τις  ημέρες  του  Πάσχα  μάς  οδηγούν  σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή  τους  και  η  προσεκτική  διαχείριση  στο  σπίτι  από  τον  καταναλωτή  (π.χ. μαγείρεμα,  συντήρηση)  βοηθούν  στη  διατήρηση  των  πλεονεκτημάτων  της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. 



Για  το λόγο αυτό και με γνώμονα  την πληρέστερη  ενημέρωση και προστασία  του καταναλωτικού  κοινού,  ο  ΕΦΕΤ  ενημερώνει  τους  πολίτες  –  καταναλωτές  με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.



Ακολουθούν οι οδηγίες:



Τι πρέπει γενικά να προσέξετε;

  • Αγοράστε από

Τρώμε νοθευμένα, ακατάλληλα, μολυσμένα προϊόντα!

Έρευνα- σοκ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ - Τρώμε νοθευμένα, ακατάλληλα, μολυσμένα προϊόντα!


Θερίζει ο καρκίνος. Οι καρδιοπάθειες. Η παχυσαρκία. Ο διαβήτης. Η υπέρταση. Και όμως: είμαστε ό,τι τρώμε. Και μία συγκλονιστική έρευνα αποδεικνύει ότι διατρεφόμαστε με ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για την υγεία τρόφιμα. Διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. Αφορά τη ζωή σας, τη ζωή των παιδιών σας.

Η γνώση είναι δύναμη και τα αποτελέσματα της πολυετούς δράσης του ΠΑΚΟΕ (Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών) δίνει σε όλους στοιχεία που σοκάρουν μεν, είναι όμως πολύτιμα σε όσους θέλουν να προστατευτούν από τις τροφές που ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, το ΠΑΚΟΕ:
ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2012 – 2013
Τριάντα τέσσερα χρόνια συνεχείς αγώνες και προσπάθειες, τριάντα τέσσερα χρόνια ερευνών και μελετών από το ΠΑΚΟΕ, με αδιάψευστα στοιχεία για τις νοθείες, τη ρύπανση – μόλυνση και την επικινδυνότητα των τροφίμων και του τρόπου ζωής μας.

Το Τμήμα του Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ έχει λάβει πολλές καταγγελίες μέσα στη διετία 2012- 2013. Έχει αξιολογήσει το περιεχόμενο τους και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχει προβεί μάλιστα και στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα:
1. Σε διάφορα δείγματα που πάρθηκαν από σημεία πώλησης το 42% των δειγμάτων για

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η μαγική θεραπεία του καρκίνου και το μυαλό κουκούτσι

to myalo koykoytsiΠολλές φορές έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να αντιπαρατεθούμε με διάφορούς «ειδικούς» και «σοφούς» που μέσα από blogs, sites αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορούν και διαδίδουν μία σειρά από μαγικές θεραπείες και λύσεις για την υγεία και την ευεξία των πολιτών και των συνανθρώπων μας.

Δεκάδες μαγικές αποτοξινωτικές φόρμουλες, λιποδιαλυτικά σκευάσματα, τροφές και κρυμμένα συστατικά που αδυνατίζουν ή αναζωογονούν με μαγικό τρόπο τον οργανισμό καθημερινά αναδύονται μέσα από τις οθόνες. Ένας κόσμος άγνωστος μαγικός που λύνει κάθε πιθανό ή απίθανο πρόβλημα υγείας παρουσιάζεται με τρόπο εμφατικό από κάθε λογής σκουπιδοblog το όποιο βέβαια διαλαλεί την πραμάτεια του με απόλυτο τρόπο.
Το θέμα δεν θα άξιζε προσοχής αν δεν υπήρχαν σημαντικές προεκτάσεις. Πέρα από το αδυνάτισμα και την ευεξία οι μαγικές λύσεις έχουν αρχίσει και επεκτείνονται στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος. Είναι δε τέτοια η μαζική αναπαραγωγή και προώθηση που δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί και να παραμείνει στα πλαίσια της λογικής όταν τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι τόσο σαρωτικά και δεκάδες άρθρα επαναλαμβάνουν το ίδιο ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ μήνυμα.
Πέρα από τo μυθικό δημητριακό τη ζέα, τον σωτήριο χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα από τους κόκκους του πράσινου καφέ, τα κουκούτσια εξωτικών φυτών, ανάμεσά μας κυκλοφορεί και το κουκούτσι του

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μύθοι και αλήθειες περί διατροφής.

Ανεβάζει το πορτοκάλι την αρτηριακή πίεση;
Τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος; 
Έχει, πράγματι, το ψωμί ολικής αλέσεως λιγότερες θερμίδες από το λευκό;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με γνωστούς μύθους της διατροφής θα βρείτε ΕΔΩ.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Επίσημη ανακοίνωση για "ΤΕΣΤ δυσανεξίας" από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες προσπαθεί να ενημερώνει και να εφιστά την προσοχή τους σχετικά με τα διάφορα τεστ που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και υπόσχονται τον εντοπισμό των τροφών που παχαίνουν αλλά και εκείνουν που αδυνατίζουν. Πιο συγκεκριμένα, το περίφημο “τεστ δυνανεξίας” υπόσχεται τον εντοπισμό των τροφών εκείνων που μας παχαίνουν αλλά και εκείνων που μας αδυνατίζουν. Για ποια όμως δυσανεξία μιλάμε; Οι πιο πιθανοί σχετικοί όροι είναι η “τροφική δυσανεξία” και η “τροφική υπερευαισθησία”.
Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία η “τροφική δυσανεξία” αναφέρεται στην διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού. Κλασικά παραδείγματα δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Βιβλιογραφικά δεν υπάρχει καμία έγκριτη αναφορά που να δίνει την ελπίδα ότι ο χειρισμός αυτών των δυσανεξιών θα οδηγήσει σε ελάττωση του βάρους.
Κάποιοι όμως “βαφτίζουν” ως δυσανεξία στις τροφές την “τροφική υπερευαισθησία”, που αναφέρεται σε μια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...