Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Κήρυξη πολέµου στο αλάτι.


Εδώ και χρόνια ακούµε τους ειδικούς να συµβουλεύουν να µειώσουµε το αλάτι που προσθέτουµε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συµβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

Οπως αποδείχθηκε, δεν αρκεί να κρύψουµε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουµε «κρύβεται» στα τρόφιµα που τρώµε καθηµερινά, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν αλµυρή γεύση. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, η µέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα να κυµαίνεται στα 9-10 γρ. ηµερησίως, όταν ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας συστήνει κάτω από 5 γρ. την ηµέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού. 

Σύµφωνα µε ευρωπαίους ειδικούς που µελετούν τη σχέση του αλατιού µε τα καρδιαγγειακά νοσήµατα σε περισσότερους από 170.000 ανθρώπους σε 6 χώρες, η µείωση της ηµερήσιας πρόσληψης αλατιού κατά 5 γρ. (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) µπορεί να µειώσει τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 23% και καρδιαγγειακών νόσων κατά 17%.
 
Σε κάποια µέρη µάλιστα, όπως η Μεγάλη Βρετανία και ο Δήµος της Νέας Υόρκης, τον τελευταίο χρόνο έχει κηρυχθεί δηµόσιος πόλεµος εναντίον του αλατιού και οι αρχές ζητούν επίµονα από τα εστιατόρια και τη βιοµηχανία τροφίµων να µειώσουν τις ποσότητες αλατιού που χρησιµοποιούν στα προϊόντα τους. 

Παράλληλα, εκπαιδεύουν και παρακινούν τους πολίτες να διαβάζουν στις ετικέτες τροφίµων την περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο. 

Ηδη την τελευταία πενταετία, µεγάλες εταιρείες τροφίµων έχουν θέσει τη µείωση αλατιού στις προτεραιότητές τους, λανσάροντας ακόμα και προϊόντα επλουτισµένα σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο της διατροφής, το οποίο αποβάλλει την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισµό µας. Γι' αυτό τον λόγο, οι επιστήµονες συχνά το ονοµάζουν «αντίβαρο του αλατιού». Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώµα µας, άρα η καθηµερινή του κατανάλωση είναι απαραίτητη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίµων (ΕFSΑ) γνωµοδότησε ότι η πρόσληψη καλίου µέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. 

Πώς µπορούµε να µειώσουµε το αλάτι 

Αποµακρύνουµε την αλατιέρα από το τραπέζι 

* Ξεπλένουµε τις κονσερβοποιηµένες τροφές που είναι σε άλµη και ξαλµυρίζουµε τη φέτα και τις ελιές

* Δίνουµε γεύση στα φαγητά µε αρωµατικά βότανα και µπαχαρικά

* Διαβάζουµε προσεκτικά την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι ή νάτριο

*  Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να ελέγξουµε το αλάτι που καταναλώνουµε, αυξάνουµε την πρόσληψη καλίου στο διαιτολόγιό µας 


Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...