Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ημερίδα στο Αγρίνιο με θέμα «Εγκυμοσύνη: 3 μήνες πριν, 3 χρόνια μετά».


   Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 6.00μμ θα πραγματοποιηθεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου ημερίδα ανοιχτή για το κοινό, με θέμα «Εγκυμοσύνη: 3 μήνες πριν, 3 χρόνια μετά».
   Η ημερίδα διοργανώνεται από διαιτολόγους της περιοχής, μέλη του του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, στα πλαίσια του φετινού προγράμματος «Εβδομάδα Διατροφής» του ΠΣΔΔ. 
   Αυτό που ξεκινήσαμε ως απλή ομιλία των διαιτολόγων του Αγρινίου, με θέμα τη διατροφή στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό και τη βρεφική-παιδική ηλικία, το οργανώσαμε τελικά ως ημερίδα, με τη συμμετοχή επιστημόνων που θα αναλύσουν το θέμα από τη δική τους σκοπιά. Μέλλουσες μητέρες και νέοι γονείς  μπορούν να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές για μια πολύ σημαντική περίοδο της ζωής τους.
   Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί και να απαντήσουμε στις απορίες σας!

Ομιλητές (κατά σειρά):

• Νικόλαος Κανής
Ιατρός Γυναικολόγος-Χειρούργος-Μαιευτήρας

• Δημήτρης Σπαθούλας
Κλινικός ψυχολόγος 

• Μάκης Μελισσαράτος
• Μαίρη Λυμπέρη
• Ελένη Νικολάου
Κλινικοί Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι

• Ευθύμης Μπάδας
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής

• Αδαμαντία Νίτσα
Παιδίατρος

Πρόεδρος Στρογγυλής Τραπέζης:
Χαρατσάρης Μιλτιάδης, Παιδίατρος

Στο χώρο της ημερίδας θα προσφέρεται 
καφές από το καφέ-μπαρ
Με την ευγενική υποστήριξη των:

                           

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου
Χορηγοί Επικοινωνίας:














Σύντομα και η τελική ενημέρωση για την αντίστοιχη ημερίδα στο Μεσολόγγι, στις αρχές Δεκεμβρίου!

"Μείνετε συντονισμένοι" στη συχνότητα της σωστής διατροφής!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή Σπαστική κολίτιδα



ImageΤο Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια πολύ συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Το 20% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τα συμπτώματα του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, που περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος (το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά την κένωση),φούσκωμα και πολλά αέρια (ιδιαίτερα μετά το φαγητό). Τα άτομα αυτά μπορεί να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών.
Συνήθως, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε νεαρά άτομα ηλικίας 20-40 ετών, ενώ οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν τα συμπτώματα. Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια από τις

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΚΚ αυγά...

Καφές: Ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καφές μπορεί να βοηθά τη μνήμη, την καρδία, εναντίον του διαβήτη, του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως. 
Είναι μια μεγάλη απόλαυση για εκατομμύρια ανθρώπων και αυτό ισχύει εδώ και τουλάχιστον χίλια χρόνια. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, 80% έως 90% του πληθυσμού πίνει καφέ καθημερινά. Υπολογίζεται ότι καταναλώνονται πέραν των δύο δισεκατομμυρίων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα. 
Ο καφές εκτός από την καφεΐνη που περιέχει είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χλωρογενικό οξύ, μελανοϊδίνες, μαγνήσιο, φυτοοιστρογόνα και άλλες ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας από αλλοιώσεις που δυνατόν να οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι εκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου και οι καρδιοπάθειες. Το χλωρογενικό οξύ έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι δράσεις της καφεΐνης είναι πολλές και η προσεκτική χρήση της μπορεί να

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Διατροφή & εκλογές: τι πρέπει να τρώτε σύμφωνα με το κόμμα που ψηφίζετε!

(Να πάρει και να σηκώσει, δεν κατάφερα να βρω αυτό το - αρκετά παλιό - άρθρο την προηγούμενη εβδομάδα, στον 1ο γύρο... Δεν πειράζει, ακόμα επίκαιρο είναι! Have fun!)


Ο πιο χρήσιμος οδηγός διατροφής πριν από τις κάλπες…


Αν ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ (χαρακτηριστικά: πράσινο χρώμα, ήλιος)
Θα πρέπει να τρώτε σε καθημερινή βάση άφθονα πράσινα λαχανικά και κυρίως μαρούλια, φρέσκα κρεμμυδάκια, βλίτα περιχυμένα με άγουρο ελαιόλαδο «αγουρέλαιο» και όσο πλησιάζουν οι εκλογές άγρια χόρτα για να αυξάνει το πάθος σας και

Η αξία του πρωινού στην παιδική και εφηβική ηλικία

 ...μια υγιεινή συνήθεια από την παιδική ηλικία, και για πάντα…

Το πρωινό παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας. Η τακτική κατανάλωση πρωινού συνδέεται με βελτιωμένες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών και μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα για παιδιά και εφήβους, καθώς το πρωινό ενισχύει τη μάθηση και τη σχολική επίδοση, ιδιαίτερα σε παιδιά με φτωχή διατροφική κατάσταση.

Τερματίζοντας τη νηστεία
Τα περισσότερα παιδιά και νέοι άνθρωποι αμέσως μετά τον ύπνο, όπου το σώμα βρίσκεται σε νηστεία για πολλές ώρες, μεταβαίνουν σε μία ιδιαίτερα ενεργητική κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κήρυξη πολέµου στο αλάτι.


Εδώ και χρόνια ακούµε τους ειδικούς να συµβουλεύουν να µειώσουµε το αλάτι που προσθέτουµε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συµβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

Οπως αποδείχθηκε, δεν αρκεί να κρύψουµε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουµε «κρύβεται» στα τρόφιµα που τρώµε καθηµερινά, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν αλµυρή γεύση. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, η µέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα να κυµαίνεται στα 9-10 γρ. ηµερησίως, όταν ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας συστήνει κάτω από 5 γρ. την ηµέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού. 

Σύµφωνα µε ευρωπαίους ειδικούς που µελετούν τη σχέση του αλατιού µε τα καρδιαγγειακά νοσήµατα σε

Αλλαντικά και τυριά δημιουργούν γραφικό χειμωνιάτικο τοπίο...

Τοπία φτιαγμένα από τρόφιμα! 
(Τα τρόφιμα στην υπηρεσία της τέχνης...) 

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

3-D απεικόνιση του σώματος σύμφωνα με την αναλογία βάρους - ύψους (Δείκτης Μάζας Σώματος ή BMI)



Μπορείτε να μετακινήσετε με το mouse τους δείκτες για το βάρος, το ύψος  και το ΔΜΣ (ΒΜΙ), ή να γράψετε από κάτω το ύψος και το βάρος σας, να επιλέξετε φύλο και σωματότυπο, και να δείτε την ψηφιακή απεικόνισή σας! 
Μπορείτε επίσης να "παίξετε" με το βάρος και το σωματότυπο και να δείτε πώς θα μοιάζατε σύμφωνα με αυτά!

The Body Mass Index (BMI) is determined with the formula body weight in kilogramm divided by height in meter to square. To make it easy for visitor of your homepage to calculate the BMI, use the Free BMI Script/BMI-Club . Allow me to call your attention to About BMI.
Thank you for using the Body Mass Index (BMI) calculator of BMI-Club.


Μπορείτε να μετακινήσετε με το mouse τους δείκτες για το βάρος, το ύψος και το ΔΜΣ (ΒΜΙ), ή να γράψετε από κάτω το ύψος και το βάρος σας, να επιλέξετε φύλο και σωματότυπο, και να δείτε την ψηφιακή απεικόνισή σας!

Μπορείτε επίσης να "παίξετε" με το βάρος και το σωματότυπο και να δείτε πώς θα μοιάζατε σύμφωνα με αυτά!

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ή ΒΜΙ), πώς βρίσκεται, πώς αξιολογείται;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (BMI) είναι ένας αριθμός (αποτέλεσμα ενός απλού μαθηματικού τύπου) που μας δίνει μια αδρή εκτίμηση του κατά πόσο το σωματικό μας βάρος βρίσκεται ή όχι στα φυσιολογικά όρια (με βάση το ύψος μας).

Ο μαθηματικός τύπος από τον οποίο προκύπτει ο ΔΜΣ, είναι το πηλίκο του βάρους μας (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα). Δηλαδή:

 ΔΜΣ=      Βάρος (σε κιλά)     
              Ύψος2 (σε μέτρα2)

Ή πιο απλά σε ένα κομπιουτεράκι κάνετε την πράξη:   
Βάρος / Ύψος / Ύψος

Το αποτέλεσμα της πράξης αυτής αξιολογείται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

Δ.Μ.Σ.
Κατάσταση
<18,5
Ελλειποβαρές άτομο
18,5-25
Φυσιολογικού βάρους άτομο (νορμοβαρής)
25-30
Υπέρβαρο άτομο
30-35
Παχύσαρκο άτομο (Α’ βαθμός παχυσαρκίας)
35-40
Παχύσαρκο άτομο (Β’ βαθμός παχυσαρκίας)
>40
Παχύσαρκο άτομο (Γ’ βαθμός παχυσαρκίας ή νοσογόνος παχυσαρκία)

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Χορτοφαγικές δίαιτες: Οι…. παρεξηγημένες.


Χορτοφαγίαμια λέξη συνδεδεμένη με την έννοια της στέρησης, την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και  γενικά με ένα διατροφικό πρόγραμμα γεμάτο ελλείψεις. Ας αναλογιστούμε  όμως, ένας παμφάγος με κακές διατροφικές συνήθειες πόσα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει;
Image
Στην εποχή μας, το ποσοστό των  ατόμων που ακολουθούν αυτό τον τρόπο διατροφής συνεχώς αυξάνεται και όχι άδικα. Σε πρόσφατες μελέτες παρατηρήθηκε ότι τα άτομα αυτά, σε αντίθεση με τους παμφάγους, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και έχουν μειωμένο ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων. 
 
Η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνες C και Ε. Οι περισσότεροι επιλέγουν την χορτοφαγία, όπως αναφέρει η Dina Aronson, MS, RD, πρόεδρος της WELLTECH Solutions στο Montclair, NJ, είτε για ηθικούς λόγους, εξαιτίας της ανησυχίας τους για την καλή διαβίωση των ζώων, είτε για λόγους υγείας και τελικά καταλήγουν να την ασπάζονται με θρησκευτική ευλάβεια και να γίνεται τρόπος ζωής τους.

Όπως το  νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και στη

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Δημήτρης Σταρόβας και συναισθηματική υπερφαγία!

Δημήτρης Σταρόβας! The one and only! 
Όλη η ουσία του όρου "συναισθηματική υπερφαγία" συμπυκνωμένη ΕΔΩ!!!

Συναισθηματική υπερφαγία: όταν η ψυχολογική μας κατάσταση παίρνει τον έλεγχο του στομάχου...

Τρώτε επειδή είστε πολύ πεινασμένοι. Τρώτε γιατί βαριέστε, γιατί νοιώθετε μοναξιά, επειδή έχετε προβλήματα με το γάμο σας ή επειδή φάγατε γιατί περάσατε μπροστά από ένα τυροπιτάδικο ή ζαχαροπλαστείο, ή επειδή ήσασταν σε ένα πάρτι, ή επειδή η μητέρα σας μαγείρεψε και δεν θέλατε να την απογοητεύσετε, ή δεν θέλετε να στερηθείτε ή απλά επειδή είστε θλιμμένοι ή μόνοι.

Μήπως κάποια από αυτές τις δικαιολογίες για την υπερκατανάλωση φαγητού σας είναι οικία;


Αν ναι, είναι ένα στοιχείο ότι το πρόβλημα βάρους σας είναι στενά συνδεδεμένο με το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας. Έχετε επιλέξει αυτόν τον τρόπο διατροφής και αντίδρασης για να χειρίζεστε τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Αυτή η μορφή αντίδρασης σας κάνει να ξεφεύγετε από τις σωστές διατροφικές συνήθειες ξανά και ξανά.

Είστε έτοιμοι να πάρετε επιτέλους τον έλεγχο της πείνας σας, του βάρος σας αλλά και της ζωής σας;


Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας. Αρχικά, πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και να κλείνετε τον 'διακόπτη' της πείνας σας. Μόνο τότε μπορεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής να σας βοηθήσει να χάσετε το επιπλέον βάρος σας και να το διατηρήσετε για πάντα.
Το πρώτο βήμα για να φτάσετε στα

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τα ω-3 λιπαρά των ψαριών σύμμαχος στην υγεία.


Τα ψητά ή βραστά ψάρια αποδίδουν πιο αποτελεσματικά τα καρδιαγγειακά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα τηγανιτά, παστά ή τα αποξηραμένα   ψάρια, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην επιστημονική σύνοδο για το 2009 του American Heart Association στο Ορλάντο της Φλόριδα. Η επικεφαλής της έρευνας, Lixin Meng, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαβάη, λέει: «Φαίνεται ότι η κατανάλωση βραστού ή ψητού ψαριού είναι ευεργετική, ενώ η κατανάλωση τηγανιτού, παστού ή αποξηραμένου ψαριού δεν είναι».
«Για την ακρίβεια, αυτές οι προπαρασκευαστικές μέθοδοι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου. Δεν συγκρίναμε ευθέως βραστό ή ψητό ψάρι με τηγανιτό, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι από τις αναλογίες (κινδύνου), το βραστό ή ψητό ψάρι είναι από την προστατευτική μεριά ενώ το τηγανιτό όχι».
Γενετική ευαισθησία
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη ποικίλουν ανάλογα με το γένος και την εθνικότητα, πιθανά επειδή εξαρτώνται από τις μεθόδους προετοιμασίας του φαγητού, την γενετική ευαισθησία ή ορμονικούς παράγοντες.
Στην έρευνα μελετήθηκαν ο τύπος, η πηγή, η ποσότητα και η συχνότητα της πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικού γένους και εθνικότητας. Οι ερευνητές

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σιδηροπενία : Μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια, λόγω λανθασμένων διατροφικών επιλογών.

ImageΓιατί χρειαζόμαστε σίδηρο;
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη ζωή. Συνδέεται με το οξυγόνο και το μεταφέρει σε όλο τον οργανισμό και εντός των κυττάρων, όπου ελευθερώνεται ενέργεια με την οξυγόνωση (ή την καύση) του άνθρακα και του υδρογόνου που προέρχονται από την τροφή. Ο περισσότερος σίδηρος στο αίμα είναι με τη μορφή αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που δίνει το χρώμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αντίστοιχη ουσία στους μύες ονομάζεται μυοσφαιρίνη.

Αν και απαραίτητος για τη ζωή, ο σίδηρος είναι και δυνητικά τοξικός σε περίπτωση που η συγκέντρωση του είναι υψηλή σε ορισμένους ιστούς, ιδιαίτερα στην καρδιά, το ήπαρ και το πάγκρεας. Υπερβολική ποσότητα σιδήρου στο σώμα προκαλεί μια σπάνια ασθένεια, την αιμοχρωμάτωση, που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια. Ο οργανισμός δεν έχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για να αποβάλλει τον επιπλέον σίδηρο και για το λόγο αυτό η πρόληψη της υπερφόρτωσης σιδήρου γίνεται με τον έλεγχο της απορρόφησης του από το έντερο, που συνήθως είναι γύρω στο 10%. Με μια τυπική διατροφή, η παροχή σιδήρου είναι περίπου 1mg, ημερησίως και η ποσότητα αυτή επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των περισσοτέρων ανδρών και των γυναικών στη φάση που δεν έχουν περίοδο και δεν είναι έγκυες.
Σε φυσιολογικές συνθήκες ο σίδηρος χάνεται από τον οργανισμό μέσω

Τι είναι η σιδηροπενία/ σιδηροπενική αναιμία;

Image
Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) είναι η πιο συχνή διατροφική έλλειψη παγκόσμια. Παρόλο που η συχνότητά της έχει μειωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 η έλλειψη σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία είναι πολύ συχνή ιδίως στα βρέφη, παιδιά, έφηβες γυναίκες και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η σιδηροπενική αναιμία παραμένει η πιο συχνή αναιμία τόσο της βρεφικής και παιδικής ηλικίας όσο και των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης έχει σιδηροπενία, και τουλάχιστον το 1/3 (περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) έχουν σιδηροπενική αναιμία.

Ως σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου) ορίζεται η ελάττωση του συνολικού σιδήρου του σώματος. Σιδηροπενική αναιμία αναπτύσσεται όταν η έλλειψη σιδήρου είναι τόσο μεγάλη που η ποσότητά του να μην επαρκεί για την αιμοποίηση (σύνθεση αιμοσφαιρίνης, ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων κλπ).

Στο πρώτο στάδιο μειώνονται τα αποθέματα σιδήρου και η κατάσταση αυτή αντανακλάται σε μειωμένες

Αυτοκτόνησε τρώγοντας κοτόπουλο!

(το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι που μας πέρασε) 

Μια 40χρονη γυναίκα από το Εσεξ της Βρετανίας αυτοκτόνησε τρώγοντας κρυφά και ενώ ήταν σε αυστηρή δίαιτα απίστευτες ποσότητες κοτόπουλου.

Η Sharon Mevsimler, ζύγιζε 286 κιλά και ήταν η πιο παχιά γυναίκα στην Βρετανία. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και ήταν σε ειδική δίαιτα αλλά είχε κανονίσει και της έφερναν κρυφά, ακόμα και μέλη της οικογένειάς της κουβάδες με κοτόπουλο, ψάρι και πατάτες.

Η Sharon, πέθανε πριν από 9 ημέρες από έφραγμα.


Η υπέρβαρη γυναίκα, ικέτευε την οικογένειά της να φέρνει κρυφά κάθε είδους λιχουδιές στο νοσοκομείο παρά το γεγονός οτι είχε εισαχθεί εκεί για να καταπολεμήσει την ακόρεστη πείνα της!


Κανείς δεν καταλάβαινε οτι

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τρόφιμα - σύμμαχοι της υγείας μας.


summaxoi_ugeiasΟ οργανισμός καθημερινά εκτίθεται σε παράγοντες (π.χ. άγχος, καπνός, ατμοσφαιρική ρύπανση, σωµατική κόπωση, κακή διατροφή, χηµικά πρόσθετα των τροφών, έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η χρήση φαρµάκων), οι οποίοι εξασθενούν την άμυνά του, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτος στην εμφάνιση καρδιαγγειακών, καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Ένας φυσικός τρόπος ενδυνάμωσης του οργανισμού αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, ιδιαίτερα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε ιώσεις και κρυολογήματα. Χαρακτηριστικά τρόφιμα αποτελούν:
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνια): είναι γνωστά για το πλούσιο περιεχόμενό τους στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνων, που είναι πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Προκειμένου να προσλαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα βιταμίνης C καλό είναι να καταναλώνουμε 2-3 πορτοκάλια ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Αξίζει να
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...