Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Θρεπτική αξία του ελαιόλαδου (μέσα από το πρίσμα της παιδικής διατροφής)

Πολύ συχνά, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου το πρότυπο Μεσογειακής διατροφής κατέχει κυρίαρχο ρόλο στις μελέτες διατροφής και τις συστάσεις υγείας, γίνονται αναφορές για τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή μας.

ladiΌλοι, μερικοί σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, γνωρίζουμε τα βασικά οφέλη της χρήσης ελαιόλαδου στη διατροφή των ενηλίκων. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα  βοηθά στην καλή καρδιακή λειτουργία και συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγεικών νοσημάτων. Παράλληλα, η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε που περιέχει καταπολεμά ουσιαστικά την εμφάνιση ελευθέρων ριζών και, κατά συνέπεια, το οξειδωτικό στρες και τις βλαβερές συνέπειές του. Ωστόσο, το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στην καλή υγεία των παιδιών, γεγονός που καθιστά την παρουσία του στην παιδική διατροφή απαραίτητη.
Η διατροφή κατά
την παιδική ηλικία έχει εξέχουσα σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη και υγεία του ατόμου τόσο στην παιδική/εφηβική όσο και στην ενήλικο ζωή του. Η ορθή λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι αναγκαία από τη βρεφική κιόλας ηλικία προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ανάπτυξη του ατόμου.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ. Συγκεκριμένα, η αναλογία του λινολεϊκού και του λινολενικού οξέος στο ελαιόλαδο είναι παρόμοια με αυτή στο μητρικό γάλα. Αυτό σημαίνει πως το ελαιόλαδο μπορεί να εφοδιάσει τον παιδικό οργανισμό με επαρκείς ποσότητες των απαραίτητων αυτών λιπαρών οξέων ώστε να προαχθεί η καλή ανάπτυξη και εξέλιξή του, και ιδιαίτερα αυτή του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των παιδιών. Εκτός των προαναφερθέντων λιπαρών οξέων, πλούσιο στο ελαιόλαδο βρίσκεται  και το ολεϊκό οξύ το οποίο ανήκει στα ω-9 λιπαρά οξέα. Το ολεϊκό οξύ, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ενισχύει το σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών και έχει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Πέραν της βιταμίνης Ε, που έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρολο στην παιδική διατροφή αφού επηρεάζει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών αλλά και την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, το ελαιόλαδο περιέχει άλλη μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, το σκουαλένιο. Πλήθος μελετών υποστηρίζει πως το σκουαλένιο βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ μπορεί να μετριάσει την εμφάνιση ή την οξύτητα αλλεργικών αντιδράσεων.  Επιπρόσθετα, συντελλεί στην ανάπτυξη των ερυθρών κυττάρων και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Φυσικά, δεν μπορεί να παραληφθούν τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει μπορεί να συμβάλλει ουσιατικά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης του οργανισμού, αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (‘καλής’) χοληστερόλης και μειώνοντας αυτά της  LDL (‘κακής’) χοληστερόλης. Με τους ρυθμούς της παιδικής παχυσαρκίας να είναι ολοένα και αυξανόμενοι και τα κρούσματα εμφάνισης υψηλών επιπέδων χοληστερόλης σε παιδιά, η αξία του ελαιολάδου στην παιδική διατροφή είναι σαφώς αδιαμφισβήτητη.
Το ελαιόλαδο έχει το πλεονέκτημα να είναι ιδιάιτερα εύχρηστο με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η έλλειψή του από την καθημερινή διατροφή των παιδιών. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ ενδείκνυται και για το τηγάνισμα. Πλέον, υπάρχουν στο εμπόριο και λειτουργικά τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία έχει αντικατασταθεί το ζωικό λίπος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνδυάζοντας έτσι τα οφέλη του ελαιολάδου, τη γεύση και την ποιότητα. Τρόφιμα σαν και αυτά αποτελούν εξαίρετη λύση για την προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή του παιδιού χωρίς τον αποκλεισμό αγαπημένων του τροφίμων από αυτή.
Ελαιόλαδο, λοιπόν και στην παιδική διατροφή για καλή υγεία τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...