(Καλά... μην τρελαίνεστε! Σχήμα λόγου είναι!)
Το βάρος των κατοίκων της Κρήτης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη!!!
Οι κάτοικοί της, οι οποίοι πριν από τέσσερις δεκαετίες ήταν ο πιο υγιής λαός του κόσμου, είναι σήμερα ο πιο παχύσαρκος λαός σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, υποστηρίζει Έλληνας καθηγητής.
Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ιωάννης Μελισσάς, καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δείχνουν ότι από το 1970 έως σήμερα, το μέσο βάρος των Κρητικών αυξήθηκε κατά 20 κιλά !!
Οι κάτοικοι της Κρήτης έγιναν παγκοσμίως γνωστοί την δεκαετία του ’70 ως ο πιο
υγιής λαός του κόσμου, καθώς η περίφημη «Μελέτη των 7 Κρατών» έδειξε πως καρδιοπάθεια και καρκίνος ήταν σχεδόν άγνωστα νοσήματα σε αυτούς χάρη στην παραδοσιακή διατροφή και τον δραστήριο τρόπο ζωής τους. Στην πραγματικότητα, από τη μελέτη αυτή άρχισε το επιστημονικό ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που σήμερα θεωρείται ελιξίριο υγείας.Ως φαίνεται, όμως, οι Κρητικοί έχουν πια γυρίσει την πλάτη στο μοντέλο ζωής που κάποτε προσέθετε πολλά και καλής ποιότητας χρόνια στη ζωή τους. «Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010» δήλωσε ο κ. Μελισσάς. «Η Κρήτη κινδυνεύει να βουλιάξει στον τομέα της Υγείας εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού ήδη στο βάρος των 700.000 κατοίκων της έχουν προστεθεί τα τελευταία 40 χρόνια... 14.000.000 κιλά». (ουάου!)
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μελισσάς, με αφορμή το 15ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε στα Χανιά (29 με 31 Οκτωβρίου), ο μέσος Κρητικός ζύγιζε το 1970 περίπου 63 κιλά και έκαιγε 3.000 θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία (ισοδυναμούν με περπάτημα 15 χιλιομέτρων ). Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε κυρίως όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές και σαλιγκάρια, ενώ σπανίως έτρωγε τρόφιμα όπως το κρέας.
Σήμερα, ο μέσος Κρητικός ζυγίζει 83 κιλά , η ζωή του είναι περισσότερο καθιστική και καίει πολύ λίγες θερμίδες. Τρέφεται επίσης ανθυγιεινά, καταναλώνοντας πολύ συχνά ζωικά λίπη, κρέας, τυριά και τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Επιπλέον, έχει περιορίσει δραστικά την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χορταρικών, που θεωρούνται ευεργετικές τροφές, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την γήρανση του οργανισμού...
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σε πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 86,1% των αγροτών βρέθηκε με βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Απ αυτούς το 42,9% βρέθηκαν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι (δηλαδή το 43,2%) παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30! Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν ακόμα και εκείνα του αστικού πληθυσμού των Αθηνών (που υπολογίζεται ότι είναι στο 73%) μιας πόλης με ποσοστά παχυσαρκίας από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ Μελισσά το φαινόμενο αυτό αποδίδεται:
· Στην αλλαγή του τρόπου ζωής.
· Στην κατάργηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.
· Στην καθιστική ζωή.
· Στο γρήγορα ρυθμό και την πίεση της καθημερινότητας που οδηγεί στην εύκολη λύση του ταχυφαγείου, ακόμα και σε αγροτικές περιοχές του νησιού!!!
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Κρήτη, που είναι δεκαπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στη δεκαετία του 80.
Η επιδημία της παχυσαρκίας βέβαια δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ατόμων με παραπανίσιο βάρος θα φθάσει τα 2,3 δισεκατομμύρια άτομα το 2015. Από αυτά τα 700.000.000 θα είναι παχύσαρκα.
Στην Ευρώπη από παχυσαρκία υπολογίζεται ότι πάσχουν 150.000.000 ενήλικες και 15.000.000 παιδιά, ενώ το νόσημα ευθύνεται για 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Τεράστια είναι και η οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί για θεραπεία των επιπλοκών που προκαλεί όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος κ.α.
Πηγές: tanea.gr, mednutrition.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου