
Τα ωμέγα-3 περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και σε άλλα θαλασσινά.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιδημιολογίας Ντάριους Μοζαφαριάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι
όσοι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους χάρη στην κατανάλωση ψαριών, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους.
Αν και η διατροφή με ψάρια εδώ και χρόνια θεωρείται σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η νέα μελέτη αναδεικνύει την ειδικότερη σημασία των λιπαρών οξέων για την μείωση της θνησιμότητας γενικότερα και της καρδιαγγειακής υγείας ειδικότερα. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το ψάρι, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν γενικότερα τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Όπως έδειξε η ανάλυση, ειδικότερα ένα από τα ωμέγα-3 οξέα, το DHA, είναι αυτό που φαίνεται να μειώνει περισσότερο από τα άλλα (κατά 40% έως 45%) τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ ένα άλλο από τα οξέα, το DPA, μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. Τέλος, το οξύ EPA μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος. Συνολικά, οι ηλικιωμένοι της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ωμέγα-3 οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Μετά τα ανωτέρω ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση λιπαρού ψαριού δύο φορές την εβδομάδα.