Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο… παχαίνει!


Το πέπλο της παχυσαρκίας έχει πλέον απλωθεί σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μεταξύ αυτών και σε παιδιά και εφήβους. Έτσι, η παχυσαρκία, παρέα με όλα τα νοσήματα που τη συνοδεύουν όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αφού συγκαταλλέγεται στα σημαντικότερα προβλήματα υγείας της εποχής μας.
Η καθιστική ζωή, τόσο στους ενήλικους όσο και στα παιδιά, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι επίσημοι οργανισμοί όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πέρα από τις συστάσεις για 1 ώρα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα που θα πρέπει να έχει το παιδί καθημερινά, τονίζουν και τη μείωση του χρόνου τηλεθέασης ή ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστή σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

Πες μου αν έχεις τηλεόραση να σου πω αν θα παχύνεις...
Προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική έρχεται να υποδείξει ότι πέρα από το χρόνο τηλεθέασης, μόνο και μόνο η ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο του παιδιού αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για αύξηση του σωματικού βάρους και εμφάνιση παχυσαρκίας.

Η μελέτη…
Στην αρχή της μελέτης συμπεριλήφθηκαν 6522 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10 – 14 χρονών. Οι γονείς ή τα ίδια τα παιδιά απάντησαν τηλεφωνικώς σε ερωτήσεις που αφορούσαν στο σωματικό τους βάρος καθώς και την ενασχόλησή τους με τα media όπως χρόνος τηλεθέασης, παρακολούθηση ταινιών, ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα παιδιά επαναξιολογήθηκαν ως προς το βάρος τους μετά από 2 και μετά από 4 χρόνια.

Τι έδειξε η μελέτη…
Όπως φάνηκε, λοιπόν, σχεδόν 6 στα 10 παιδιά, το 59,1% συγκεκριμένα, είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους. Η ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο σχετίστηκε με αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 0,57 μετά από δύο χρόνια και κατά 0,75 μετά από τέσσερα χρόνια. Κι αν αυτοί οι αριθμοί από μόνοι τους δε σας λένε κάτι, σκεφτείτε ότι μισή μονάδα αύξησης στο ΔΜΣ μπορεί να αντιστοιχεί και σε 1,5 κιλό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, η ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδώματιο σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους πέρα από το χρόνο τηλεθέασης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό άραγε για τα ελληνικά δεδομένα;
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στην Ελλάδα όπως η GRECO και η Energy-project study δείχνουν ότι τα ελληνόπουλα ξοδεύουν πάνω από 2 ώρες μπροστά στην τηλεόραση (ή τον υπολογιστή) σε σχέση με παιδιά άλλων χωρών καθώς και ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους αυξάνονται δραματικά. Άραγε πόσα παιδιά στην Ελλάδα λέτε να έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους; Και τι αντίκρισμα έχει αυτό στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας;
 
Πηγή: http://www.nutrimed.gr/health__lifestyle/lifestyle/h_tileorasi_sto_upnodomatioa_paxainei.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...