Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η κ.Πετρουλάκη και οι διατροφικές της συμβουλές…


Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα άρθρο για το πώς θεωρεί η κ. Πετρουλάκη (που, φυσικά, δεν είναι διαιτολόγος) ότι θα πρέπει να χάσει κανείς τα παραπανίσια κιλά. Και αν νομίζετε ότι αναφέρεται στην άσκηση (που αυτό θα έπρεπε να κάνει), απατάστε. Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση μπορείτε να δείτε το άρθρο πατώντας εδώ.
Και αφού το διαβάσετε, καλείστε να απαντήσετε στην εξής απλή ερώτηση: αν κάποιος… κακεντρεχής πει ότι η κ. Πετρουλάκη σπρώχνει τον κόσμο στα συμπληρώματα, θα έχει άδικο; Χάπια, σκόνες, σταγόνες και ό,τι άλλο βάζει ο νους, για να γίνουμε πειραματόζωα, θυσία στον βωμό του χρήματος των μεγαλοεταιριών.
Επίσης, ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η γυμνάστρια κ.Πετρουλάκη, με τον τίτλο της αυθεντίας - "γκουρού του fitness, της διατροφής και της εκγύμνασης", προτείνει συγκεκριμένα τρόφιμα και συγκεκριμένες ποσότητες αυτών, θεωρώντας, προφανέστατα, πώς όλοι οι αναγνώστες και όλες οι αναγνώστριές της έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες (ανεξάρτητα από σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ηλικία, φύλο, ποσοστό λίπους και πιθανά συνυπάρχοντα νοσήματα). Για τον λόγο αυτόν προτείνει την δική της πανάκεια… Άλλη μια κι αυτή από τους πολλούς… Βέβαια, όταν υπάρχουν ακόμη και
πτυχιούχοι διαιτολόγοι που κάνουν ακριβώς το ίδιο, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τον πλήρη αποπροσανατολισμό του αναγνωστικού κοινού, γιατί να μην το κάνει και ένας γυμναστής; (Σημ: Κατά κανόνα υπάρχουν εξαίρετοι γυμναστές που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους την οποία θεωρώ απαραίτητη και σπουδαία, κάτι που έχω αποδείξει με τις άψογες συνεργασίες μου μαζί τους. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και αυτοί που συμπαρασύρονται και ισοπεδώνονται από το μεγεθυμένο «εγώ» τους, με αποτέλεσμα να θεωρούν εαυτούς παντογνώστες.)
Και μετά από τα παραπάνω έρχεται το πιο σοβαρό ζήτημα: η προσπάθεια που καταβάλουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σοβαροί και υπεύθυνοι επαγγελματίες διαιτολόγοι και διεθνείς οργανισμοί προκειμένου να μυήσουν το κοινό στις αξίες της ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής μπορούν να ισοπεδωθούν από τις συμβουλές κάποιων διασήμων για… χαπάκωμα. Μπορεί κάποιοι με κριτική σκέψη να έχουν αυξημένες αντιστάσεις απέναντι σε τέτοια πυροτεχνήματα. Ωστόσο, οι πιο ευαίσθητες ψυχολογικά και ευάλωτες σωματικά κατηγορίες, όπως αυτές των παιδιών και των εφήβων που ζουν με το όνειρο ενός καλλίγραμμου σώματος, εύκολα πέφτουν στην παγίδα, με ανυπολόγιστες για την υγεία τους επιπτώσεις.
Αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν σε μια κοινωνία που έχει θεοποιήσει το απόλυτο τίποτα και έχει ανάγει το λάιφ-στάιλ (eng-reek σε πείσμα κατά των greeklish!) σε αξία ζωής και παράδειγμα προς μίμηση. Η κάθε κυρία Πετρουλάκη για να κερδίσει μερικά χιλιάρικα παραπάνω σμπαραλιάζει κάθε έννοια επιστημονικότητας και ηθικής.
Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την επόμενη προσφορά από την επόμενη λάιφ-στάιλ περσόνα, για περισσότερα κιλά απώλειας σε μικρότερο χρονικό διάστημα…

Μάκης Μελισσαράτος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...