Η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία αποτελούν διαταραχές που εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η ενίσχυση της πρόσληψης σιδήρου μέσα από τη διατροφή δε διορθώνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να χορηγούνται συμπληρώματα.
Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, ωστόσο, δε θα πρέπει να γίνεται αυθαίρετα, αλλά μόνο με την καθοδήγηση γιατρού και έπειτα από αξιολόγηση και διερεύνηση της αιτίας εμφάνισης σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας. Από την άλλη, τα συμπληρώματα σιδήρου δε θα πρέπει να λαμβάνονται μακροχρόνια χωρίς παρακολούθηση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τοξικότητας.
Όσον αφορά στον
τρόπο λήψης των συμπληρωμάτων, σε γενικές γραμμές, είναι καλό να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, περίπου 1 ώρα πριν το γεύμα, για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση πηγών ασβεστίου και καφεΐνης για περίπου 2 ώρες πριν και μετά το συμπλήρωμα, καθώς τα εν λόγω συστατικά περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Αντίθετα, η ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφησή του.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα συμπληρώματα σιδήρου συνήθως μεταβάλλουν το χρώμα των κοπράνων, γεγονός που είναι αναμενόμενο, ενώ συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού και φυτικών ινών μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, ενώ αν το πρόβλημα παραμένει, ο θεράπων ιατρός πιθανόν να συστήσει την αλλαγή του σκευάσματος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή