Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Μελέτη Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όσο μειώνεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τόσο αυξάνει το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας. Υπό σχεδιασμό βρίσκεται κλινικο-εργαστηριακό πρόγραμμα του ελληνικού πληθυσμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η μελέτη «WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative» (COSI) κατέγραψε το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, σε παιδιά 6-9 ετών, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας (21-26 Οκτωβρίου) παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αφορούν τον ελληνικό παιδικό πληθυσμό.

Η ΕΙΕΠ σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 5.682 παιδιά, ηλικίας 7 και 9 ετών, από 150 σχολεία της ελληνικής επικράτειας, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β’ Δημοτικού έχει βάρος

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας (24/10) διοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές στην εφηβεία».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου (παλιό Πολυκλαδικό Λύκειο). Εισηγητές στην εκδήλωση αυτή θα είναι οι η κ. Κροκίδη Ευαγγελία, Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας, που θα εισηγηθεί το θέμα: «Αρχές υγιεινής διατροφής ως πρόληψη της παχυσαρκίας» και ο κ. Μελισσαράτος Μάκης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, που θα εισηγηθεί το θέμα: «Νευρογενής Ανορεξία - Βουλιμία». Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση.
Την ομιλία μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν, ενώ στους συμμετέχοντες θα αποσταλεί σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ρόδι: ο πιο έξυπνος, εύκολος και γρήγορος τρόπος καθαρίσματος!

 Ρόδι: αφθονία, καλοτυχία αλλά και καλή υγεία!

   Αναμφισβήτητα, το φρούτο της εποχής είναι το ρόδι, αφού ο Οκτώβριος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για την συλλογή του, μιας και βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο ωρίμανσης.
   Καθότι είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (κυρίως πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες), αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της υγείας μας, δρώντας ταυτόχρονα και κατά της γήρανσης, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και σελήνιο το καθιστά πολύ θρεπτικό. Επίσης, το ρόδι βελτιώνει την αιματική ροή και λόγω του καλίου που περιέχει δρα ως ασπίδα κατά της αρτηριακής υπέρτασης. Προστατεύει, επίσης, ενάντια της χοληστερίνης και της αθηρωματικής πλάκας, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για προστασία κατά κάποιων μορφών καρκίνου. Όλα τα παραπάνω

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η κ.Πετρουλάκη και οι διατροφικές της συμβουλές…


Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα άρθρο για το πώς θεωρεί η κ. Πετρουλάκη (που, φυσικά, δεν είναι διαιτολόγος) ότι θα πρέπει να χάσει κανείς τα παραπανίσια κιλά. Και αν νομίζετε ότι αναφέρεται στην άσκηση (που αυτό θα έπρεπε να κάνει), απατάστε. Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση μπορείτε να δείτε το άρθρο πατώντας εδώ.
Και αφού το διαβάσετε, καλείστε να απαντήσετε στην εξής απλή ερώτηση: αν κάποιος… κακεντρεχής πει ότι η κ. Πετρουλάκη σπρώχνει τον κόσμο στα συμπληρώματα, θα έχει άδικο; Χάπια, σκόνες, σταγόνες και ό,τι άλλο βάζει ο νους, για να γίνουμε πειραματόζωα, θυσία στον βωμό του χρήματος των μεγαλοεταιριών.
Επίσης, ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η γυμνάστρια κ.Πετρουλάκη, με τον τίτλο της αυθεντίας - "γκουρού του fitness, της διατροφής και της εκγύμνασης", προτείνει συγκεκριμένα τρόφιμα και συγκεκριμένες ποσότητες αυτών, θεωρώντας, προφανέστατα, πώς όλοι οι αναγνώστες και όλες οι αναγνώστριές της έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες (ανεξάρτητα από σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ηλικία, φύλο, ποσοστό λίπους και πιθανά συνυπάρχοντα νοσήματα). Για τον λόγο αυτόν προτείνει την δική της πανάκεια… Άλλη μια κι αυτή από τους πολλούς… Βέβαια, όταν υπάρχουν ακόμη και

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο… παχαίνει!


Το πέπλο της παχυσαρκίας έχει πλέον απλωθεί σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μεταξύ αυτών και σε παιδιά και εφήβους. Έτσι, η παχυσαρκία, παρέα με όλα τα νοσήματα που τη συνοδεύουν όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αφού συγκαταλλέγεται στα σημαντικότερα προβλήματα υγείας της εποχής μας.
Η καθιστική ζωή, τόσο στους ενήλικους όσο και στα παιδιά, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι επίσημοι οργανισμοί όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πέρα από

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τρόφιμα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

10 τροφές που λύνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας
Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, περιστασιακά. Αν εμφανίζετε πιο συχνά ή αν παρουσιάζετε έντονο πόνο ή αιμορραγία θα πρέπει να δείτε γιατρό. Ωστόσο, συχνά η δυσκοιλιότητα είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης ελάχιστων ινών. Επομένως, η επιλογή τροφίμων με περισσότερες ίνες για τη διατροφή σας είναι το απλό φυσικό φάρμακο.

Μούρα

Βατόμουρα, φράουλες, είναι παραδείγματα φρούτων που περιέχουν καλή ποσότητα ινών. Έχουν λίγες θερμίδες, επομένως μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλο μπολ μούρων, να τα ρίξετε στο πρωινό με τα δημητριακά σας ή να τα αναμείξετε με τις τηγανίτες.

Ποπ κορν

Αποτελεί έναν τρόπο χαμηλό σε λιπαρά, για να εντάξετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας, ιδιαίτερα αν αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η έλλειψη ινών. Ωστόσο αν τα ενισχύσετε με αλάτι και βούτυρο αφαιρείτε μερικά οφέλη. Επιλέξτε μια

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η κατανάλωση τυριού σχετίζεται με ημικρανίες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποφέρουν σήμερα από ημικρανίες. Πέρα από παθολογικά ή άλλα αίτια, έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή πολλές φορές ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας, που φτάνει μέχρι και 40%.
Κι αυτό, είτε λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουμε είτε λόγω των ευρύτερων διατροφικών μας συνηθειών. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα τροφών και συστατικών που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση ημικρανίας.

Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι κάποια

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πόσο επικίνδυνη είναι η αφυδάτωση;

altΤο νερό αποτελεί κρίσιμο συστατικό του οργανισμού. Η διατήρηση του οργανισμού επαρκώς ενυδατωμένου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του. Το νερό αποτελεί μέχρι το 75% του βάρους του σώματος. Η μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτό το νερό, ευρίσκεται εντός των κυττάρων (ενδοκυττάριος χώρος).

Το υπόλοιπο βρίσκεται στον εξωκυττάριο χώρο, ο οποίος απαρτίζεται, αφ’ ενός μεν από τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή),αφετέρου δε από τον χώρο που υπάρχει μεταξύ των κυττάρων (μεσοκυττάριος χώρος).

Πότε εμφανίζεται η αφυδάτωση:
Η αφυδάτωση εμφανίζεται, όταν η
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...