Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ανάκληση κεμπάπ με σαλμονέλλα


Αθήνα 11 Μάιου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση για ανάκληση «κεμπάπ»

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η«EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε.», Οξύλιθος Κύμης, Εύβοια. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν.


Πηγή: http://www.efet.gr
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η«EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε.», Οξύλιθος Κύμης, Εύβοια. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν. kebap

www.dikaiologitika.gr
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η«EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε.», Οξύλιθος Κύμης, Εύβοια. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν. kebap

www.dikaiologitika.gr
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η«EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε.», Οξύλιθος Κύμης, Εύβοια. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν. kebap

www.dikaiologitika.gr
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η«EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε.», Οξύλιθος Κύμης, Εύβοια. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν. kebap

www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τα πρόσθετα τροφίμων «Ε»

Μάθε περισσότερα για τα πρόσθετα τροφίμων «Ε»
Σίγουρα κάποιοι από εσάς έχετε νιώσει ανησυχία βλέποντας τα «Ε» στις ετικέτες διαφόρων τροφίμων και ροφημάτων. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε τον όγκο ανώνυμης πληροφορίας και ειδήσεων «τρόμου» που αναδύονται καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και το γεγονός ότι η εξοικείωσή μας με τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τα πρόσθετα τροφίμων είναι περιορισμένη.

Είναι τελικά ασφαλή τα πρόσθετα τροφίμων; Πώς ορίζονται και για ποιους λόγους χρησιμοποιούνται; Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συνήθη ερωτήματα για τα πρόσθετα τροφίμων.

Γιατί και πότε χρησιμοποιούμε τα πρόσθετα τροφίμων;

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ),

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πώς αντιμετώπιζουμε τις διαρκείς λιγούρες τις ατελείωτες ώρες του διαβάσματος;

1. Μικρά και συχνά γεύματα για να υπάρχει πάντα διαθέσιμη ενέργεια για τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη. Αυτό σημαίνει πως αν τρώμε μια φορά την ημέρα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θα είναι χαμηλά, οπότε και το διάβασμα πιο επίπονο. Η λύση δεν είναι η συχνή κατανάλωση γλυκών, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό.
2. Αποφεύγουμε τα μεγάλα πλούσια γεύματα. Όταν διαβάζουμε το επίκεντρο είναι ο εγκέφαλος. Τα μεγάλα γεύματα δημιουργούν αίσθημα βάρους και λήθαργο, αφού η πέψη γίνεται προτεραιότητα.
3. Επιλέγουμε έξυπνα σνάκς. Μπανάνες, παστέλι, καρύδια, 30γρ.μαύρη σοκολάτα είναι τρόφιμα ευχάριστα που θα δώσουν ενέργεια και είναι φυσικές πηγές σεροτονίνης. Καλά επίπεδα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ανάκληση MARS και SNICKERS







 Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντων σοκολάτας
Ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και σε συνέχεια επικοινωνίας με την εταιρεία “MARS HELLAS”, ενημερώθηκε για την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων MARS και SNICKERS που έχουν παραχθεί στην Ολλανδία από την Mars Nederland B.V. κι έχουν διακινηθεί στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρεία. Η ανάκληση πραγματοποιείται ύστερα από εντοπισμό ξένου σώματος (πλαστική ύλη) σε ένα από τα προϊόντα.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής παρτίδες των κατωτέρω προϊόντων:

Η εταιρεία “MARS HELLAS” έχει ήδη ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό με την έκδοση σχετικού δελτίου τύπου και έχει ξεκινήσει την ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επιπλέον, καλούνται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που διαθέτουν τις ανωτέρω παρτίδες προϊόντων στους καταναλωτές για την άμεση απομάκρυνσή των.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους τις ανωτέρω παρτίδες προϊόντων, να μην τα καταναλώσουν.
Πηγή: ΕΦΕΤ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αιμοδοσία από τον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨



Mε το …δεξί άρχισε το 10ήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨, με τα μέλη του πρόθυμα να συμμετέχουν.
   Η αιμοδοσία ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο και μέσα σε ένα φιλικότατο περιβάλλον που φρόντισαν να υπάρχει με την καλή τους διάθεση τόσο η προϊσταμένη του τμήματος αιμοδοσίας Κα Μαρούδα όσο και η ιατρός Κα Μανάκα.
   Η αιμοδοσία γίνεται για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος που διατηρεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ευηνοχωρίου και καλύπτει τις ανάγκες των μελών του και όχι μόνο.
   Καλούμε όλους τους φίλους μας να συμμετάσχουν σ’ αυτό το 10ήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας του Συλλόγου μας (19/2 έως 29/2) και να αφιερώσουν 10 λεπτά απ’ τον χρόνο τους δίνοντας το πολυτιμότερο δώρο στους συνανθρώπους μας, σώζοντας κάποια ζωή…
   Όλοι σε κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην θέση να χρειαστούμε αίμα για κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο, ας φροντίσουμε λοιπόν να υπάρχει στη Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου ικανοποιητικό απόθεμα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής μας.
   Και βέβαια στηρίζουμε το Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχοντας την Τράπεζα Αίματος σ’ αυτό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε έκτακτου περιστατικού απ’ το νοσοκομείο της περιοχής μας.
   Συγχαρητήρια στον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ για την εθελοντική του αιμοδοσία αλλά και για τα 10ήμερα αιμοδοσίας που διοργανώνει δύο φορές κάθε χρόνο….
  Υπάρχει η δυνατότητα και οι φίλοι μας που είναι εκτός περιοχής Μεσολογγίου να δώσουν αίμα σε νοσοκομείο της περιοχής τους, αρκεί να πουν στους εκεί υπεύθυνους πως η αιμοδοσία τους αφορά τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ".
  Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 26310-39219 και 26310-38306

 




Πηγή: http://evinochori.gr/AIMODOSIA-SYLLOGOY-EVINOCHORIOY.php


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Σπατάλη τροφής

Η σπατάλη τροφής (food waste) σε παγκόσμια κλίμακα, όπως παρουσιάζεται από τον FAO (Food and Agriculture Organization). Προφανώς, οι συνέπειες σε οικολογικό και οικονομικό επίπεδο είναι ανυπολόγιστες, ενώ η... άγρια ομορφιά των αριθμών είναι καθηλωτική.

 Πηγή: http://www.fao.org


Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Χρόνια πολλά και κάθε καλό για το 2016!

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα σε όλους, με υγεία, αγάπη και χαμόγελα!
Μακάρι το 2016 να σαρώσει όλα τα άσχημα του '15 και να φέρει στον καθένα ψυχική ηρεμία και κάθε καλό!
Όσο για την δίαιτα, μου άρεσε αυτό και είπα να το μοιραστώ μαζί σας...


Καλή Πρωτοχρονιά!!!

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Οι ετυμολογικές ρίζες του κουραμπιέ και του μελομακάρονου

Είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα πλημμυρίζουν με γεύσεις τους ουρανίσκους και γίνονται μια αγαπημένη συνήθεια των εορτών.
Ποια είναι όμως η ετυμολογία των δύο γλυκών; Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μουσικολόγος και δικηγόρος η ρίζα είναι:
Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye στα Τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.
Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.
Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/623359/oi-etumologikes-rizes-tou-kourabie-kai-tou-melomakaronou

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από τη γλουτένη)


Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως «εντεροπάθεια από γλουτένη» είναι πανάρχαια ασθένεια. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη που άσκησε την Ιατρική τον 1ο αιώνα μΧ στη Μικρά Ασία αλλά αγνοήθηκε για εκατονταετίες μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Τότε ο Samuel Gee, γιατρός στο Νοσοκομείο St Mark’s του Λονδίνου, περιέγραψε τη νόσο ως “coeliac affection” και πρότεινε ότι η θεραπεία της, αν υπάρχει, θα είναι με ειδική δίαιτα.
Μετά τον Gee κι άλλοι γιατροί ασχολήθηκαν με τη νόσο αλλά ήταν μόλις μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο που ο Dicke, Ολλανδός γιατρός, ενοχοποίησε τα δημητριακά ως υπεύθυνα για τη νόσο. Ο Dicke έκανε οξυδερκείς παρατηρήσεις για τη σχέση δημητριακών και κοιλιοκάκης πριν από τον πόλεμο που επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου όταν τα παιδιά που έπασχαν από κοιλιοκάκη βελτιώθηκαν επειδή δεν έτρωγαν ψωμί από αλεύρι σιταριού, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη.
Όταν μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο η αγορά της Ολλανδίας τροφοδοτήθηκε ξανά με δημητριακά, τα παιδιά με κοιλιοκάκη επιδεινώθηκαν. Εργασίες άλλων ερευνητών τεκμηρίωσαν την υπόθεση του Dicke, τις παθολογανατομικές βλάβες που προκαλούν οι τοξικές τροφές όπως και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων προκαλείται η εντεροπάθεια. Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι η κοιλιοκάκη οφείλεται στη βλαπτική επίδραση που ασκούν στον βλεννογόνο (δηλαδή τον εσωτερικό χιτώνα) του δωδεκαδακτύλου και της νήστιδας γενετικά προδιατεθιμένων ατόμων μικρά πεπτίδια πλούσια σε γλουταμίνη, που περιέχονται στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...