Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Απλές συμβουλές για σωστή διατροφή πριν τις γιορτές



Κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα καλοστημένα άρθρα...
Όλα τα περιοδικά, όλες οι εκπομπές στην TV και όλες οι σελίδες στο intrenet που ασχολούνται με τη διατροφή, έχουν την τιμητική τους κάτι τέτοιες μέρες, αναλύοντάς μας το πώς πρέπει να φάμε και τι να προσέξουμε αυτές τις μέρες. Τα πιο πολλά απ' όσα ακούμε και διαβάζουμε είναι πολύ σωστά, αλλά και... λίγο κουραστικά. Έτσι, επέλεξα να σας γράψω κάποιες συμβουλές, όπως αυτές που λέω κάθε μέρα στη δουλειά μου, δίνοντάς τες με τον δικό μου απλό τρόπο και προσθέτοντας τη δική μου πινελιά (όσοι με ξέρουν θα καταλάβουν) σε όλο αυτό το μπλα-μπλα των ημερών...
Οι συμβουλές αυτές έχουν να κάνουν με την καλύτερη διατροφή μέχρι τη μέρα
των Χριστουγέννων.
Και περνάω στο κυρίως θέμα! Είναι κρίμα να "ξεπατωθείτε στο φαγητό" τις μέρες που έρχονται, καθότι μπροστά σας θα τα βρείτε τα κιλά. Μπορεί τώρα να σκέφτεστε "μια φορά το χρόνο είναι Χριστούγεννα, ας φάω να το 'φχαριστηθώ", αλλά μετά τις γιορτές θα μετανιώνετε γιατί η ζυγαριά θα "τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα"! Εξάλλου, αν το σκεφτείτε λίγο, θα δείτε ότι "μια φορά το χρόνο είναι Χριστούγεννα", και... μια φορά είναι 1-χρονιά, και μια φορά Τσικνοπέμπτη, μια φορά Πάσχα, μια φορά 15-Αύγουστος, μια 25η Μαρτίου και μια 28η Οκτωβρίου, μια των Βαϊων, μια το πανηγύρι στο χωριό μας, μια φορά η γιορτή και άλλη μια τα γενέθλια του/της συζύγου/συντρόφου, μια η επέτειος του γάμου, μια του αρραβώνα, μια του πρώτου μας φιλιού, μια φορά έχουμε γεννέθλια, μια φορά έχουμε γιορτή, μια…
Κακά τα ψέματα: ο Έλληνας ψάχνει αφορμές για τσιμπούσια...
Από την άλλη, βέβαια, είναι και λίγο τραγικό να πηγαίνετε σε ένα τραπέζι και να τη βγάζετε μόνο με σαλάτα για να μην παχύνετε, ή για να επανορθώσετε για το ταψί με τα μελομακάρονα που έχετε καταβροχθίσει στο σπίτι!
Οπότε, καλό θα είναι να χαρείτε την ατμόσφαιρα των ημερών, χωρίς όμως αυτή να σας αφήσει παραπανίσια κιλά και να τρέχετε από Γενάρη.
Αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:
  • Καταναλώστε πρωινό! Έχει πολύ μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του βάρους. Αν πάρετε πρωινό, δε θα "λυσάξετε" της πείνας μέχρι να έρθει το μεσημεριανό, οπότε θα φάτε (ελπίζω) πιο συγκρατημένα στο γεύμα.
  • Πολλά μικρά γεύματα (αυτό πόσες φορές πρέπει να το έχει ακούσει και διαβάσει ο μέσος Έλληνας...? Πόσες!?). Θα σας κόψουν την πείνα. Α! Και όταν λέμε «μικρά», εννοούμε «μικρά»! Π.χ.: φρούτο, κριτσίνια, παξιμαδάκια, κουλούρι, φρυγανιές με μαρμελάδα κτλ. Όχι μακαρονάδα, παστίτσιο, κοκκινιστό, σουφλέ…
  • Καταναλώστε υγιεινά τρόφιμα που δεν θα φάτε μέσα στις γιορτές. Δηλαδή, με άλλα λόγια «φάτε τώρα υγιεινά, αφού μέσα στις γιορτές σίγουρα θα την κάνετε τη στραβή». Π.χ.: ψάρια, μαγειρευτά λαχανικά, φρούτα, σαλάτες, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά (τηγανητά, φούρνου, σάλτσες, λιπαρά τυριά, dressing και... undressing, σως, καρμπονάρες κτλ), αφού και αυτά θα τα βρείτε στα γιορτινά τραπέζια.
  • Καταναλώστε άφθονα λαχανικά πριν και ανάμεσα στα γεύματα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού (με απλά λόγια, θα χορτάσετε πιο γρήγορα, με λιγότερες θερμίδες).
  • Αποφύγετε τα γλυκά αυτές τις μέρες (μέσα στις γιορτές δεν τα γλιτώνετε ούτως ή άλλως...)
  • Περιορίστε το αλκοόλ (αφού σε λίγες μέρες θα το καταναλώσετε και αυτό) και μαζί του τα ξηροκάρπια, τα πατατάκια και τα λοιπά "μπινελίκια", που είναι πλούσια σε θερμίδες και αλάτι.
  • Πίνετε άφθονο νερό καθώς ο όγκος του θα περιορίσει την πείνα σας.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά. Θα σας φορτώσουν με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης (ξέρετε… άχρηστες θερμίδες, εύκολα αποθηκεύσιμες ως λίπος, , κυτταρίτιδα, απότομη αύξηση ζαχάρου στο αίμα και ακολούθως υπογλυκαιμίες και όλα τα ωραία).
  • Αποφύγετε τα snaks εκτός σπιτιού. Προτιμήστε το σπιτικό και προσεγμένο στο μαγείρεμα φαγητό.
  • Προσοχή στο τσιμπολόγημα και στο φαγητό μπροστά από την τηλεόραση!! Με τον τρόπο αυτό τρώτε και χωρίς έλεγχο, αλλά και περισσότερο (κάτι που καταλαβαίνετε όταν ξεστομίσετε κάποια φράση του τύπου «Κούλαααα, πού πήγε το μπολ με τα σοκολατάκια…?»)
  • Τέλος, βγαίνετε από το σπίτι όσο συχνότερα μπορείτε! Όσο κάθεστε μέσα, θα ψάχνετε κάτι για να τσιμπολογήσετε μπροστά στο χαζοκούτι ή τον υπολογιστή! 

Καλές γιορτές σε όλους και ελπίζω να μην έχουμε εγκεφαλικά όταν ανεβείτε στη ζυγαριά μετά τις γιορτές…

1 σχόλιο:

  1. Πες τα Χρυσόστομε! Έτσι, απλά και κατανοητά!! Πήξαμε από τις πομπώδεις εκφράσεις σε ακατανόητη γλώσσα και τα μη υλοποιήσιμα που συμβουλεύουν όλοι οι γιατροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...