Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν το παιδί δεν πίνει γάλα


otan to paidi den pinei galaΜήπως ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που κυνηγάει το παιδί τους για να πιει το γάλα του ή αυτών που ανακάλυψε ότι το παιδί τους πετάει το γάλα κρυφά στο νεροχύτη ή μήπως στην κατηγορία που το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν του αρέσει η γεύση της συγκεκριμένης τροφής;

Το γάλα αποτελεί μια πλούσια πηγή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη β12 και πολλών άλλων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων καθώς επίσης μια κορυφαία πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης σε
παιδία ηλικίας από 4 έως 8 ετών είναι δύο φλιτζάνια τσαγιού και σε παιδία 9 ετών και πάνω μέχρι τρία φλιτζάνια τσαγιού.
Το γεγονός ότι το παιδί σας αρνείται να καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη γιατί μπορεί να τις προσλάβει και από άλλες εξίσου σημαντικές τροφές .
Το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνετε πριν αντικαταστήσετε την συγκεκριμένη τροφή είναι διερευνήσετε αν το παιδί έχει κάποια δυσανεξία στην λακτόζη ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Μερικές ενδείξεις είναι οι κοκκινίλες στο δέρμα , η αδιαθεσία, ο πόνος την κοιλιά, το φούσκωμα, η ενόχληση στο στομάχι και η διάρροια. Αυτές τις πληροφορίες όμως, είναι χρήσιμο να τις μεταφέρετε στον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο.
Στην περίπτωση που το παιδί δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία τότε μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα προσπάθειες με την βοήθεια των ακόλουθων οδηγιών:
  • Ενημερώστε το παιδί σας, για το πόσο βοηθητική είναι η συγκεκριμένη τροφή για την ανάπτυξη του. Χρησιμοποιήστε απλά παραδείγματα όπως ότι θα μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο ή ότι θα αποκτήσει λαμπερή επιδερμίδα
  • Επιλέξτε άλλη εταιρεία
  • Δώστε άλλη γεύση στο γάλα προσθέτοντας κάποια φυσική γλυκαντική ουσία όπως είναι το μέλι ή η stevia
  • Ενισχύστε το χρώμα και το άρωμα του γάλακτος με την βοήθεια του κακάο που αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών
  • Δημιουργήστε ένα milkshake με διάφορα εποχιακά φρούτα
  • Προσθέστε στο γάλα δημητριακά και διάφορα αποξηραμένα φρούτα
  • Σερβίρετε το σε άλλη μορφή όπως είναι το ρυζόγαλα ή οι κρέμες
  • Επιλέξτε γάλα από σόγια ή από αμύγδαλο
Αν δεν ανταποκριθεί στις παραπάνω προτάσεις, αντικαταστήστε το γάλα με άλλες τροφές εξίσου πολύτιμες, όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί. Μία φέτα τυρί και ένα κεσεδάκι γιαούρτι έχει την ίδια περιεκτικότητα βιταμινών και ασβεστίου αντίστοιχη με ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα. Επίσης μπορείτε να τα αντικαταστήσετε και με χυμούς εμπλουτισμένους σε βιταμίνη D και ασβέστιο ή ακόμα συμπληρώνοντας την διατροφή του και με άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι το αμύγδαλα, το σουσάμι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Μη ξεχνάτε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το παιδί, να καταναλώνει από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, γιατί όλες οι κατηγορίες τροφών αποτελούν πολύτιμες πηγές για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...