Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

10 τρόποι για να μειώσετε το αλάτι

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι πάνω από το 75% του νατρίου που παίρνουμε, προέρχεται από επεξεργασμένατρόφιμα καθώς επίσης και από το φαγητόπουτρώμεαπ' έξω. Μόλις το 10-15% είναι το αλάτι που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Επομένως:
  1. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων τροφών, καθώς είναι συνήθως πιο φτωχές σε νάτριο. 
  2. Φροντίστε κάθε σας γεύμα να περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά, που περιέχουν λίγο νάτριο. 
  3. Επιλέξτε τυριά χαμηλά σε αλάτι, όπως το κατίκι, το ανθότυρο και η ανάλατη μυζήθρα. 
  4. Από πρωτεϊνούχες τροφές, αποφύγετε τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα καπνιστά και τις κονσέρβες που περιέχουν πολύ αλάτι.
  5. Για να περιορίσετε το φαγητό απ' έξω προετοιμάστε περισσότερα γεύματα στο σπίτι. Όταν είστε έξω, να επιλέγετε μικρότερες μερίδες από τα πλούσια σε αλάτι φαγητά όπως η πίτσα ή το σουβλάκι.
  6. Να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, πιπέρι. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού και ξύδι, προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση των φαγητών. 
  7. Να ξεπλένετε καλά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, γιατί έτσι χάνεται αρκετό από το αλάτι που περιέχουν. 
  8. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγετε αυτά που είναι χαμηλά σε νάτριο. 
  9. Οι σως, τα ντρέσινγκ, η κέτσαπ, τα τουρσιά, οι ελιές είναι πλούσιες σε αλάτι. Προτιμήστε κομμένα λαχανικά με ξύδι. 
  10. Θα σας πάρει λίγες εβδομάδες να συνηθίσετε τα ανάλατα φαγητά. Μετά η ανάγκη για αλμυρό θα εξασθενήσει και δεν θα σας λείπει πλέον το αλάτι.


    Πηγή: http://www.mednutrition.gr/10-tropoi-gia-na-kopsete-alati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...