Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Οι φράουλες που τρώμε! (ένα... οικιακό πείραμα)

Δείτε φωτογραφίες παρακάτω

StrawberriesΌπως,  ίσως, θα έχετε παρατηρήσει, οι φράουλες σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις φράουλες που απολαμβάναμε πριν από 5-10 χρόνια.
Αρχές Απρίλη αγόρασα ένα κουτί φράουλες (ξέρετε, από αυτά τα πλαστικά) από σουπερ-μάρκετ μεγάλης αλυσίδας. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι εκτός από μεγάλες (σχεδόν σαν δαμάσκηνα) και χωρίς ελαττώματα στην εμφάνιση, ήταν  επίσης σχεδόν τελείως άοσμες, άγευστες, αλλά και σκληρές σε βαθμό που όταν τις κόβεις να θυμίζουν… άγουρο αχλάδι! Στα παραπάνω προσθέστε και τούτο: αν και κατακόκκινες, παρουσίαζαν την ιδιαιτερότητα ότι η περιοχή γύρω από το κοτσάνι ήταν κάτασπρη και πολύ πιο σκληρή από το υπόλοιπο σώμα του φρούτου!
Να μην τα πολυλογώ, ξέχασα 4-5 από αυτές στο ψυγείο και όταν τις… ξανα-ανακάλυψα μετά από 8-9 μέρες στο
βάθος του ψυγείου, παρατήρησα ότι όχι μόνο δεν είχαν βγάλει τα γνωστά - από παλιότερες εποχές - «ζουμιά» (όπως θα περίμενα) μέσα στο κουτί τους, αλλά δεν είχαν πιάσει στο παραμικρό μούχλα ή μύκητες, ενώ παρέμεναν το ίδιο σκληρές και σφιχτές (προσωπικά μου θύμιζαν στην υφή τα προπλάσματα τροφίμων που έχουμε οι διαιτολόγοι στα γραφεία μας – για όσους γνωρίζουν – ή την… γομολάστιχα που είχαμε ως μαθητές).
Την Τετάρτη, 13 Απριλίου, αγόρασα ένα ακόμα κουτί φράουλες από το ίδιο σουπερ-μάρκετ, και δύο μέρες μετά (15/04) μου ήρθε μια ιδεά για ένα πείραμα στο ψυγείο μου, κάτι σαν αυτό που είχε κάνει μια αμερικανίδα με ένα hamburger και το επανέλαβε ο Κούλογλου στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Κράτησα στο κουτί μόνο δύο από αυτές. Ακολούθως το τοποθέτησα, όπως πάντα έκανα, μέσα στο ψυγείο και μάλιστα σε σταθερή θέση, χωρίς να το μετακινώ, ώστε από συγκεκριμένη απόσταση (το ακριβώς από πάνω ράφι του ψυγείου) και με τον ίδιο πάντα φωτισμό (αυτόν του ψυγείου) να μπορώ να τις φωτογραφίζω. Την επόμενη εβδομάδα (Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου) έκανα το ίδιο με φράουλες από την λαϊκή αγορά. Μάλιστα, αφού έβλεπα ότι σε κάποιες η περιοχή γύρω από το κοτσάνι παρέμενε πάντα άσπρη και σκληρή, έπλυνα μία (που ήταν πολύ άσπρη) και την έκοψα, τοποθετώντας το μέρος αυτό δίπλα στις δύο φράουλες για να δω αν λόγω του νερού και του κοψίματος θα αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. 
Ακολουθούν οι φωτογραφίες με τις ημερομηνίες λήψης (και στην παρένθεση οι μέρες που έχουν περάσει από την αγορά μέχρι την λήψη της φωτογραφίας).
Σημειώσεις:
·   Θερμοκρασία ψυγείου: σταθερή (μέσα στο ίδιο ψυγείο συντηρούνται και άλλα τρόφιμα: λαχανικά, γάλα, φρούτα κτλ)
·   Δυστυχώς, ξέχασα να σημειώσω τις ημερομηνίες συγκομιδής που αναγράφονταν πάνω στα κουτία. Αν και συνήθως είναι 1-2 μέρες πριν φτάσουν στο ράφι, ας θεωρήσουμε - για χάρη του πειράματος - ότι η ημερομηνία συγκομιδής ήταν ίδια με την ημερομηνία αγοράς, ότι δηλαδή τις αγόρασα φρεσκότατες, την ίδια μέρα που κόπηκαν από την φραουλιά.
·   Αν και υπάρχουν δύο μεγάλα κενά (των 5-6 ημερών), η συνέχεια των φωτογραφιών είναι ξεκάθαρη, νομίζω.
Παρατηρήστε πως ακόμα και μετά από 20-25 μέρες φαίνονται ακόμα φρέσκιες!
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Α. Φράουλες από σούπερ-μάρκετ

15/04 (2 μέρες)


18/04 (5 μέρες)
21/04 (8 μέρες)


27/04 (14 μέρες)
03/05 (20 μέρες)
06/05 (23 μέρες)
07/05 (24 μέρες)
09/05 (26 μέρες)
10/05 (27 μέρες)
11/05 (28 μέρες)
13/05 (30 μέρες)
14/05 (31 μέρες)
16/05 (33 μέρες)
18/05 (35 μέρες)
20/05 (37 μέρες)
23/05 (40 μέρες)

Β. Φράουλες από σούπερ-μάρκετ


30/04 (11 μέρες)

03/05 (14 μέρες)

06/05 (17 μέρες)

07/05 (18 μέρες)

09/05 (20 μέρες)

10/05 (21 μέρες)

11/05 (22 μέρες)

13/05 (24 μέρες)

14/05 (25 μέρες)

16/05 (27 μέρες)

18/05 (29 μέρες)

20/05 (31 μέρες)

23/05 (34 μέρες)

Όχι μόνο δεν υπάρχει σταγόνα από "ζουμί" που να έχει τρέξει, αλλά σε κάποιες δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό ίχνος μούχλας! Καλή σας όρεξη!








1 σχόλιο:

  1. Μόλις τσάκισα 1/4 του κιλού φράουλες. Κατά κύριο λόγο αγοράζω από το Βασιλόπουλο και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά μυρωδάτες, ζουμερές και γευστικές. Δεν έχω παράπονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...