Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης,
που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, φαίνεται
ότι η ανθυγιεινή διατροφή είναι «υπεύθυνη» για περισσότερους θανάτους
παγκοσμίως συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου,
συμπεριλαμβανομένου και του καπνίσματος. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα
από 195 χώρες, που αφορούσαν το διάστημα 1990-2017. Πιο συγκεκριμένα,
αξιολόγησαν την πρόσληψη 15 ειδών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών και
ειδικότερα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και
Ο άνθρωπος είναι φυτοφάγο ή σαρκοφάγο είδος; Το ακόλουθο βίντεο του "τρελού επιστήμονα" είναι, ίσως, η καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, που διχάζει και πολώνει. Ο λόγος του, όπως πάντα, είναι απολαυστικός! (Για καλύτερη κατανόηση, δείτε τις διορθώσεις του στα σχόλια του βίντεο)
Έχετε παρατηρήσει ότι το
μπιφτέκι ή το hamburgerπου μόλις σας σέρβιραν δεν μοιάζει και πολύ με την εικόνα του στο μενού του
εστιατορίου; Σας έχει τύχει να ανοίξετε τη συσκευασία ενός τυποποιημένου
παγωτού ή ενός έτοιμου γλυκού και η εμφάνισή τους να μην ταιριάζει καθόλου με
αυτήν που διαφημίζεται στη συσκευασία;
Η μαζική και
βιομηχανοποιημένη παραγωγή ακολουθεί πάντα τις ανάγκες της κοινωνίας. Ως εκ
τούτου, το marketing και ο ελκυστικός τρόπος προώθησης κάθε προϊόντος (μεταξύ
αυτών και των προϊόντων διατροφής) παίζουν σημαντικό ρόλο στην προτίμηση του
καταναλωτικού κοινού, και συνεπώς στην επιβίωση της εκάστοτε εταιρίας μέσα στην
άγρια μάχη του ανταγωνισμού.
Ο μοναδικός στόχος της
βιομηχανίας είναι το οικονομικό όφελος και γίνεται προφανές ότι όσο καλύτερα
προωθηθεί ένα προϊόν, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να προτιμηθεί από το
αγοραστικό κοινό.
Το ακόλουθο βίντεο
θα σας διαφωτίσει σχετικά με τις ευφυέστατες τεχνικές που υιοθετούν και εφαρμόζουν οι
εταιρίες διαφήμισης, ώστε να κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά, ενώ θα... απαλύνει τον πόνο όσων εξ υμών νιώθετε ότι δεν έχετε επιτυχία στην κουζίνα!
Η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία
αποτελούν διαταραχές που εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η ενίσχυση της πρόσληψης σιδήρου μέσα
από τη διατροφή δε διορθώνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να χορηγούνται
συμπληρώματα. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, ωστόσο, δε θα πρέπει να γίνεται
αυθαίρετα, αλλά μόνο με την καθοδήγηση γιατρού και έπειτα από αξιολόγηση
και διερεύνηση της αιτίας εμφάνισης σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής
αναιμίας. Από την άλλη, τα συμπληρώματα σιδήρου δε θα πρέπει να
λαμβάνονται μακροχρόνια χωρίς παρακολούθηση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη
μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τοξικότητας. Όσον αφορά στον
Νέα σειρά συστηματικών ανασκοπήσεων και
μετα-αναλύσεων, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The
Lancet, δείχνει πως η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με μικρότερη
συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Από την άλλη, τα δεδομένα
αναφορικά με την επίδραση του γλυκαιμικού φορτίου και του γλυκαιμικού
δείκτη είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 185 μελέτες παρατήρησης και
58 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν υγιείς ενήλικες. Οι
αναλύσεις επικεντρώθηκαν στη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από
στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και
Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές
επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, δείχνει πως η αυξημένη
κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή Ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης, μιας ουσίας που συντίθεται από
βακτήρια του πεπτικού σωλήνα κι έχει συσχετισθεί με την πιθανότητα
εμφάνισης καρδιοπαθειών. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα
από 113 υγιείς ενήλικες. Από τους εθελοντές
Με το χάλκινο μετάλλιο και με
μαγειρικές εμπειρίες στις αποσκευές τους επέστρεψαν οι μαθητευόμενοι μάγειρες
της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Μεσολογγίου από την έκθεση τροφίμων και ποτών
Εξποτρόφ 2019, που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό από
τις 1 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2019.
Στην Εξποτρόφ διοργανώθηκε το Greek
Chef 2019, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μαγειρικής της χώρας, όπου συμμετείχαν
επαγγελματίες άλλα και μαθητές σχολών μαγειρικής σε διάφορες κατηγορίες. Η ΕΠΑΣ
ΟΑΕΔ Μεσολογγίου ήταν από τις λίγες δημόσιες σχολές μαγειρικής και η
μόνη σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συμμετείχαν και κατάφεραν να αποσπάσουν
μετάλλιο απέναντι στις ιδιωτικές. Οι μαθητές της σχολής συμμετείχαν σε αρκετές
κατηγορίες, με
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια γνωστή χρόνια πάθηση με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πρόκειται για μια ασθένεια που συνδέεται με σημαντικό αριθμό
βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επιπλοκών, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει
μόνιμη θεραπεία, παρά μόνο φαρμακευτικά σχήματα για την καλύτερη ρύθμιση
του σακχάρου και την κατά το δυνατόν αποφυγή ή καθυστέρηση των
σχετιζόμενων με τη νόσο προβλημάτων. Από την άλλη, ο λεγόμενος «προδιαβήτης» είναι μια λιγότερο γνωστή
διαταραχή, στην οποία παρατηρείται διαταραγμένη ανοχή