Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερόλη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο, οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και η άσκηση.
Οσον αφορά τη διατροφή, η υιοθέτηση δυτικού τύπου διαιτητικών συνηθειών είναι συχνή αίτια της εμφάνισης αυξημένων τιμών χοληστερόλης. Επειδή γενικότερα υπάρχουν διάφορες παρερμηνεύσεις, πρέπει να διευκρινίσουμε μια κατάσταση. Πολλοί νομίζουν ότι η χοληστερόλη των τροφών (π.χ. θαλασσινά, αυγά) αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Πράγματι, η διαιτητική χοληστερόλη έχει μια μικρή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα στους περισσότερους ανθρώπους. Ομως τα
κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα είναι οι κύριοι «ένοχοι» για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και όχι η διαιτητική χοληστερόλη.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (ονομάζονται συχνά «κακά» λιπαρά) είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, βρίσκονται στο λίπος του κρέατος, στην πέτσα των πουλερικών, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα παχιά τυριά, στην κρέμα γάλακτος, στο βούτυρο, στο λαρδί, στο μπέικον, στα λουκάνικα, στα αλλαντικά και σε ένα μεγάλο αριθμό επεξεργασμένων τροφίμων. Κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν επίσης σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καθώς και σε πολλά φαγητά από ταχυφαγεία. 
Τα trans λιπαρά οξέα είναι λιπαρά που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, για να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή. Τα trans λιπαρά οξέα όχι μόνο ανεβάζουν την ολική και την «κακή» χοληστερόλη αλλά κατεβάζουν και την «καλή» χοληστερόλη. Τα trans λιπαρά περιέχονται σε γαριδάκια, πατατάκια, κάποια μπισκότα, σε αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, σε έτοιμες ζύμες και σφολιάτες, σε τηγανητές πατάτες ταχυφαγείων, γενικά σε πολλά τυποποιημένα σνακ αλλά και σε διάφορες έτοιμες σάλτσες. 
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και το αβοκάντο. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί κτλ), στις μαργαρίνες και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια). 
Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ρυθμίσει τα επίπεδα της χοληστερόλης μέσω της τροφής, θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων και να τα αντικαταστήσουμε με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα οδηγούν σε μείωση των επιπέδων της ολικής και της κακής χοληστερόλης.
Για να ρυθμίσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, απαραίτητα είναι: 
  • Η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων (Μεσογειακή Διατροφή)
  • Ο περιορισμός των τυποποιημένων τροφών, του κρέατος και των αλλαντικών
  • Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ολικής αλέσεως προϊόντων
  • Η εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων και ψαριού
  • Η επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Η τακτική σωματική άσκηση
  • Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...