Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

"ΑΡΤΟΣ - ΟΙΝΟΣ - ΕΛΑΙΟΝ - Από την αρχαιότητα στο σήμερα"

2/4/2011 - 28/5/2011

Για 12η χρονιά  η "Διέξοδος" συμμετέχει στις Γιορτές Εξόδου παρουσιάζοντας υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης, την έκθεση "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα".
Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της "μεσογειακής τριάδας"  στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας.
Το ψωμί, το κρασί και το λάδι είναι τα "δώρα" της μεσογειακής γης με τα οποία έζησαν για χιλιετίες οι λαοί του ελλαδικού χώρου και οδηγήθηκαν στο εμπόριο, στα ταξίδια της γνώσης και των εμπειριών και εντέλει στο θαύμα του
αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
 Η καλλιέργεια των δημητριακών, του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και η εκμετάλλευση των προϊόντων τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή και την οικονομία από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας.
Ένας ολόκληρος κόσμος αναπτύσσεται και περιστρέφεται είτε άμεσα είτε έμμεσα γύρω απο το ψωμί, το κρασί και το λάδι· μαγειρική, θρησκεία, έθιμα και παραδόσεις, γλώσσα, μυθολογία, ιστορία, λογοτεχνία, ζωγραφική, αγγειοπλαστική, γλυπτική, ιατρική, αρωματοβιομηχανία...
Οι τροχοί της οικονομίας κινούνται απο τη σπορά μέχρι την παρασκευή και την εκμετάλλευση των προϊόντων ενώ εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι παράγοντας πλούτο και χαρίζοντας ευμάρεια. 

Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου της "Διεξόδου", και με τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα του χώρου αυτού, παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής σε θεματικές ενότητες η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση μέσω αυθεντικών παραδοσιακών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστόν  αιώνες, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών σε μπάνερ με ιστορικές αναφορές για το σιτάρι, το κρασί και το λάδι και εικαστικών δημιουργιών πλειάδας ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Την έκθεση συμπληρώνουν εντυπωσιακές συλλογές από κεντημένα ψωμιά,αρτοσφραγίδες και ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα και προέρχονται από το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης Αγγελικής Τσεβά, την συλλογή  Θεοχάρη Προβατάκη και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.  Σε μία από τις αίθουσες τού πρώτου ορόφου 10 καλλιτέχνες παρουσιάζουν δημιουργίες τους με θέμα τον άρτο, τον οίνο και το έλαιον ενώ  ο γλύπτης Άγγελος Παναγιωτίδης παρουσιάζει   ένα  «δάσος»  από έλαιόδενδρα και στάχια.

Χορηγοί: 
ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Μεσολογγίου - Ναυπακτίας
ΑΣΤΙΓΞ - Ελαιουργικές επιχειρήσεις Εμμανουήλ Γιαννούλη (Φοινικιά Μεσολογγίου)

Υποστηρικτής: "ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε" - Βιομηχανικές και εμπορικές  επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων (Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού)

Πηγή: diexodos.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...