Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη

Image
Ο χειμώνας θεωρείται από τους περισσότερους μια επικίνδυνη εποχή για το βάρος μας. Η ημέρα μικραίνει δίνοντας την ευκαιρία να «κλειστούμε» από νωρίς στο σπίτι. Ο καιρός αλλάζει και τα ζεστά ροφήματα και τα γλυκά έχουν την τιμητική τους, ενώ ο φόρτος εργασίας όλο και αυξάνεται με αποτέλεσμα να περνάμε όλο και περισσότερες ώρες μπροστά από τονυπολογιστή μας.



Νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου του Μπρίστολ στη Βρετανία, ωστόσο επικεντρώνεται στην  κακή συνήθεια να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές αυξάνει την επιθυμία για

επιδόρπιο.
Ειδικότερα, στην εργαστηριακή μελέτη, που έγινε σε 44 άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν το μεσημεριανό τους γεύμα ενώ έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, κατέληγαν να τρώνε περισσότερα μπισκότα 30 λεπτά αργότερα από ό, τι εκείνοι που έπαιρναν το γεύμα τους χωρίς περισπασμούς.


Η επιστημονική εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι οι χρήστες υπολογιστών δε θυμούνταν καλά το γεύμα τους και ένιωθαν λιγότερη πληρότητα αργότερα σε σύγκριση με την ομάδα που είχε φάει κανονικά στο τραπέζι και όχι μπροστά στον υπολογιστή.


Συνεπώς, οι διάφοροι περισπασμοί, όπως ο υπολογιστής και η τηλεόραση,«θολώνουν» τις αναμνήσεις μας από τη διάρκεια του γεύματος, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να έχει πραγματικές επιπτώσεις στην όρεξή μας.


«Πιστεύουμε ότι η μνήμη για τα πρόσφατα γεύματα επηρεάζει την ποσότητα των τροφίμων που επιλέγουμε και στη συνέχεια καταναλώνουμε στο επόμενο γεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Jeffrey M. Brunstrom, υπερθεματίζοντας ότι «όταν η μνήμη μας είναι φτωχή, τότε στο επόμενο γεύμα έχουμε την τάση να επιλέγουμε και να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής».


Πηγή: mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...