Τέλος στην – ανεξέλεγκτη – διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Ετσι, τα αλλαντικά, οι τυρόπιτες, οι σοκολάτες και το σοκολατούχο γάλα... εξορίζονται, δίνοντας τη θέση τους σε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά και υγιεινά σάντουιτς µε µέλι και ταχίνι.
Το υπουργείοΥγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία ουσιαστικά συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα, και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους.
Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.
Ο νέος κατάλογος
Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του
Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, «αυστηρό» κατάλογο µε τα τρόφιµα που θα επιτρέπονται στα κυλικεία.Το υπουργείοΥγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία ουσιαστικά συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα, και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους.
Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.
Ο νέος κατάλογος
Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του
Η αναπροσαρµοσµένη λίστα θα αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση από σήµερα (9-2-2011) και σε 20 ηµέρες αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Παράλληλα, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη, «θα ιδρυθεί άµεσα και ο κατάλληλος ελεγκτικός µηχανισµός ο οποίος θα επιβάλλει υψηλά χρηµατικά πρόστιµα τη στιγµή που οι αρµόδιοι εντοπίσουν παράβαση. Ολα αυτά αναµένεται να λειτουργήσουν µέχρι τον Απρίλιο».
Τα επιτρεπόµενα τρόφιµα επελέγησαν βάσει του επιπέδου τωνβασικών θρεπτικών συστατικών που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά, προσθήκη ζάχαρης και αλάτι.
Σε αυτήν τη λογική «διά ροπάλου» θα απαγορεύονται σύντοµα στις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοίµε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες.
Οπως επισηµαίνει µάλιστα, µιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, το πρόβληµα της παιδικής παχυσαρκίας µπορεί να αντιµετωπιστεί εφόσον «προσέχουν περισσότερο οι γονείς και στο σχολείο δεν πωλούνται ανθυγιεινά τρόφιµα και ποτά».
«Εάν ένα παιδί κάτω των 10 ετών γίνει παχύσαρκο, θα παραµείνει παχύσαρκο για όλη του τη ζωή», προειδοποιεί. «Επιπλέον, τα αδύνατα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στις λοιµώξεις και τις ασθένειες, ενώ τα παχύσαρκα ανήκουν στην οµάδα υψηλού κινδύνου».
Ωστόσο, όπως λέει η κυρία Νατάσσα Κανέλλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ∆ιατροφής στο ΤΕΙ Αθήνας, «µέχρι σήµερα δεν έχουµε καταφέρει ως χώρα να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, καθώς δεν υπήρχε ο µηχανισµός ελέγχου. Εάν το κυλικείο διαθέτει τα πάντα, τα παιδιά δεν αγοράζουν τα υγιεινά, ακόµη και εάν τα διαθέτει η καντίνα. Εάν όµως διατίθενται µόνο υγιεινά τρόφιµα, θα πεινάσουν και θα τα φάνε».
Θετικά, ωστόσο, υποδέχονται και οι γονείς τη συγκεκριµένη εξαγγελία του υπουργείου Υγείας, επισηµαίνοντας ταυτόχρονα ότι το σηµαντικό είναι να µη µείνει στα χαρτιά.
«Η κόρη µου πάει στη ∆ευτέρα ∆ηµοτικού και ο γιος µου στην Τετάρτη», λέειστα «ΝΕΑ» η κ. Αννα Παυλίδου και προσθέτει: «∆εν τους δίνω ακόµη χρήµατα για το κυλικείο, αλλά τους ψωνίζω εγώ ή τους ετοιµάζω απότο σπίτι το φαγητό. Εάν το κυλικείο πουλάει αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, τότε δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ για τις επιλογές τους».
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Για να δούμε τι θα δούμε... Επί δεκαετίες το θέμα των κυλικείων αποτελεί πληγή για τη δημόσια υγεία! Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πολιτικοί ασχολούνται με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου (και μάλιστα μέσα σε τέτοιες οικονομικές συγκυρίες), για να δείχνουμε "πολιτισμένοι" στους φίλους ευρωπαίους, ενώ αδιαφορούν επιδεικτικά για την παιδική διατροφή! Ας ελπίζουμε να εφαρμοστεί κάποια στιγμή ο νόμος, γιατί η ποιότητα στην παιδική διατροφή, η παιδική παχυσαρκία και η δημόσια υγεία είναι έννοιες αλληλένδετες...
Άντε να δούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήδε μας λεει η κ. αννα παυλιδου... στη σχολικη τσαντα τους βαζει σαντουιτς με ταχινι και μελι ή ζαμπον σαλαμι και αλλα που εδω και χρονια δεν επιτρεπονται απο τα κυλικεια? και αν ενα παιδι κουβαλα απο το σπιτι του καφε ή τον παραγγελνει απ'εξω θα το μαλωσουν? εμενα μου ζητανε αναπτηρα για να καπνισουν...να τους δινω? χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή