Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Αφροδισιακά τρόφιμα: Ο έρωτας περνάει από το στομάχι;

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα βρείτε μια επιστημονική εξήγηση του θέματος. Η αυριανή ημέρα, η γιορτή των ερωτευμένων, είναι μια καλή ευκαιρία για να διασαφηνιστούν κάποια σημεία σχετικά με τα αφροδισιακά τρόφιμα. 


erotasΗ λαϊκή ρήση «Ο έρωτας περνάει από το στομάχι» δεν είναι τυχαία, αλλά εκφράζει τη μακροχρόνια ανάγκη του ανθρώπου, για περισσότερη ερωτισμό, απόλαυση και ηδονή. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η ανάγκη παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο!
Η ιστορία των αφροδισιακών χάνεται στα βάθη των αιώνων και η πρώτη αναφορά υπήρξε σε αρχαιοελληνικά κείμενα, αποδίδοντας θεϊκές, μαγικές, ιδιότητες σε τροφές που είχε επιλέξει η θέα του έρωτα και της ομορφιάς, η Αφροδίτη, από την οποία κιόλας προέκυψε ο όρος «αφροδισιακά». Επίσης, οι Αρχαίοι λαοί (Έλληνες, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ρωμαίοι, Αζτέκοι) θεωρούσαν τα αφροδισιακά ως έναν φυσικό τρόπο, για να τονώσουν την λίμπιντο τους, να αυξήσουν την σεξουαλική τους διάθεση και κυρίως να προκαλέσουν την υπερδιέγερση των αισθήσεων τους. Η ίδια σχεδόν παράδοση υπήρχε και στους Ρωμαίους, στους Βαβυλώνιους και στους ιθαγενείς της Πολυνησίας.
Αφροδισιακά τρόφιμα: Μύθος ή αλήθεια;
Η απάντηση είναι ότι σε κάθε μύθο κρύβεται μία αλήθεια! Συγκεκριμένα, η διατήρηση
φυσιολογικού βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα εξασφαλίζουν ευεξία, καλή διάθεση, αυτοπεποίθηση, που είναι απαραίτητοι παράγοντες για την καλή ερωτική ζωή.
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής εξετάστηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες σε 161 γυναίκες και 45 άνδρες.
Στην αρχή της έρευνας 68% των γυναικών δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι δεν ήταν σεξουαλικά ελκυστικές. Μετά από 1 χρόνο και απώλεια βάρους της τάξης του 17%, μόνο 26% συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν ήταν σεξουαλικά ελκυστικές.
Στην αρχή μόνο 21% των παχύσαρκων γυναικών δήλωσαν ότι απολάμβαναν το σεξ. Μετά από την απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε στον πρώτο χρόνο, μόνο 11% δήλωναν ότι δεν απολάμβαναν το σεξ.
Μετά από ένα χρόνο δίαιτας, βλέπουμε ότι το ποσοστό των γυναικών που δήλωναν ότι ένιωθαν ότι σεξουαλικά δεν ήταν ελκυστικές, μειώθηκε από 68% που ήταν αρχικά, σε 26%. Επίσης, αυτές που δεν ήθελαν να εμφανίζονται γυμνές στη σεξουαλική τους σχέση, μειώθηκε από 63% σε 34%.
Συνολικά οι γυναίκες δήλωναν περισσότερα προβλήματα από τους άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή. Η βελτίωση όμως μετά από απώλεια βάρους, παρουσιαζόταν όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες.
Μία επιπλέον αλήθεια είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν τη λίμπιντο. Όμως, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων που αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, που όλα μαζί βοηθούν τη σεξουαλική απόδοση.
Πρωταρχικό ρόλο στην ερωτική διάθεση και τη σεξουαλική δραστηριότητα παίζει ο εγκέφαλος. Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές δηλαδή ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Oι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στην καλή μνήμη και προσοχή, αυξάνουν την καλή διάθεση και την ευφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση. Αποτελούνται, κυρίως, από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που συμμετέχουν στη σεξουαλική διέγερση, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο, συντελούν στην προστασία των νευροδιαβιβαστών από βλάβες, αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσής τους. Ο ψευδάργυρος με τη σειρά του αυξάνει την κυκλοφορία αίματος στα γεννητικά όργανα.
βιταμίνη E προστάτης των κυττάρων του αίματος και των ιστών του σώματος είναι ισχυρός αναγεννητικός παράγοντας και έχει άμεση επίδραση στη γονιμότητα και τις σεξουαλικές λειτουργίες. Γνωστή και ως “αναπαραγωγική βιταμίνη“, συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.
Συνεπώς, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ενισχύει τη λίμπιντο. Έτσι από το ερωτικό μενού δεν θα πρέπει να λείπουν οι παρακάτω τροφές:
Θαλασσινά (στρείδια, μύδια, χταπόδι, γαρίδες): η υψηλή του περιεκτικότητα σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, ενισχύουν την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Επιπλέον, τα  θαλασσινά προσφέρουν νιασίνη (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι κουκουναριού): βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, περιέχουν ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.
Σοκολάτα: εκτός από την απόλαυση που χαρίζει, βοηθάει σημαντικά και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωση της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, η σοκολάτα έχει αφροδισιακές ιδιότητες διότι προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.
Μέλι: Η έντονη γλυκιά γεύση του και η ιδιαίτερη μυρωδιά του έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με την σοκολάτα και πολύ μεγαλύτερη στο κυκλοφοριακό σύστημα. Στην Ελλάδα ο συνδυασμός με καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς έχει… μυθικές διαστάσεις ενώ εξαιρετικά αποτελεσματικό είναι σε συνδυασμό, με πολτό εξωτικών φρούτων και πιπερόριζα (τζίντζερ) ή κορίανδρο.
Μπανάνα: η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες και κάλιο, βοηθά στην αύξηση και την παραγωγή ορμονών και στην καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Από πολλούς θεωρείται αφροδισιακό τρόφιμο, εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματός της και έτσι αυξάνει τη λίμπιντο.
Aβοκάντο: είναι πλούσιο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στην παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τα αγγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων και πιστεύεται πως αυξάνουν τη libido. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη σεξουαλική αντοχή.
Τρούφα: Το πανάκριβο αυτό μανιτάρι περιέχει την ορμόνη ανδροστενδιόνη που βρίσκεται και στον ιδρώτα των ανδρών.
Κρασί: σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Εντούτοις, η υπερκατανάλωση του έχει ακριβώς τα αντίστροφα αποτελέσματα.
Καρυκεύματα/μπαχαρικά/αρωματικά φυτά & βότανα: το χαρακτηριστικό τους άρωμα διεγείρει όλες τις αισθήσεις, ενώ το υψηλό τους περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικό τονώνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
Ø  Σέλινο, βασιλικός, γλυκάνισος, πράσο, μάραθο: περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας
Ø  Γαρίφαλο/γλυκάνισος: Θεωρούνται ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αφροδισιακά. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης.
Ø  Βανίλια: Η βανίλια καταπολεμεί τη σεξουαλική ανεπάρκεια, επενεργώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χάρη στο άρωμά της.
Ø  Τζίνσενγκ: Ορισμένοι αποδίδουν την αφροδισιακή του φήμη στην ομοιότητα της ρίζας με τον ανθρώπινο σώμα (άλλωστε η λέξη τζίνσενγκ σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα»).
Ø  Τσίλι/κάρυ: Ολες οι πιπεριές θεωρούνται παραδοσιακά ως τονωτικά της σεξουαλικότητας, αφού περιέχουν συχνά καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στο πιπέρι καγιέν. Έτσι, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το στομάχι (...και το τελευταίο που θα θέλατε είναι αντί για το κρεβάτι, να καταλήξετε στο νοσοκομείο ή στην τουαλέτα...)
Ø  Σαφράν (κρόκος κοζάνης): Οι στήμονες του κρόκου διεγείρουν τις ερωτογόνες ζώνες.


Πηγή: care24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...