Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ξεκίνησα να γυμνάζομαι, αλλά η ζυγαριά ανεβαίνει!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορώ να το διορθώσω;



Μην πανικοβάλλεσαι! Το ότι πήρες κιλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνεις κάτι λάθος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν το βάρος σου αυξήθηκε γιατί αύξησες τη μυϊκή σου μάζα, ή γιατί αύξησες το λίπος του σώματός σου. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι οι μύες είναι «βαρύτεροι» από το λίπος, και έτσι είναι πιθανό, αυξάνοντας τη μυϊκή σου μάζα και μειώνοντας το λίπος σου, να βλέπεις το δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει, ενώ συνολικά δείχνεις πιο αδύνατος! Αυτό συμβαίνει γιατί η αναλογία μυϊκής μάζας- λιπώδους ιστού στο σώμα σου βελτιώνεται, και είναι κάθε άλλο παρά κακό για την υγεία και την εμφάνισή σου.
Ο τρόπος για να καταλάβεις αν ο παραπάνω είναι και ο λόγος που, ενώ ξεκίνησες πρόγραμμα γυμναστικής, παρατηρείς ότι παίρνεις κιλά, είναι να κάνεις μια λιπομέτρηση. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό σε κάποιο διαιτολογικό γραφείο, ιατρείο, ή γυμναστήριο, τότε μπορείς
απλά να μετρηθείς μόνος σου στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια μεζούρα: μέτρησε τις περιφερειές μέσης και γοφών και σύγκρινέ τες με αυτές που είχες πριν αρχίσεις να γυμνάζεσαι
Αν, τώρα, μετρώντας το λίπος σου κατάλαβες ότι αυτό έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί, τότε είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:
1. Καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από ό,τι παλιότερα: Κάποιοι άνθρωποι, όταν ξεκινούν να γυμνάζονται, αρχίζουν να τρώνε και περισσότερο, είτε ως επιβράβευση του εαυτού τους για τον κόπο που κατέβαλαν και τον ιδρώτα  που έχυσαν, είτε απλά επειδή «ανοίγει» η όρεξή τους. Έχε κατά νου πως το να γυμνάζεσαι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως μπορείς να τρως ό,τι θέλεις χωρίς να παχαίνεις. Οι θερμίδες «καίγονται» πολύ δύσκολα, και καταναλώνονται πολύ εύκολα.
2. ΔΕΝ καταναλώνεις αρκετές θερμίδες: Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά το να τρως λιγότερο από όσο πρέπει μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Ο οργανισμός, όταν δεν λαμβάνει τις θερμίδες που χρειάζεται, τείνει να επιβραδύνει το μεταβολισμό, προσπαθώντας να μειώσει τις ενεργειακές του απαιτήσεις.
3. Το σώμα σου δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα (άσκηση): Το ότι ξεκίνησες να γυμνάζεσαι, δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα κάνουν την εμφάνισή τους από τις πρώτες μέρες. Δώσε μερικές εβδομάδες στο σώμα σου να προσαρμοστεί στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας ή και στις ενδεχόμενα νέες διατροφικές συνήθειές σου.
4. Αυξάνεις τη μυϊκή σου μάζα, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι χάνεις λίπος: Κάποιοι άνθρωποι (είναι κυρίως θέμα γονιδίων) τείνουν να αυξάνουν πιο εύκολα τη μυϊκή τους μάζα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δεν χρειάζεται να σταματήσεις να ασκείσαι. Απλώς, δώσε περισσότερη σημασία στην καρδιοαναπνευστική άσκηση και στα βάρη ακολούθησε ένα πρόγραμμα που να στοχεύει στη γράμμωση και την αντοχή στη δύναμη και όχι στη μυϊκή υπερτροφία (για περισσότερες λεπτομέρειες, διάβασε το άρθρο «Ένταση στην προπόνηση με βάρη»http://www.fitnessart.gr/article_getfit.php?cat=513&id=318).
5. Απέκλεισε το ενδεχόμενο η αύξηση βάρους να οφείλεται σε παθολογικά αίτια: Παθήσεις όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να αυξάνουν το βάρος σου ή να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες να χάσεις. Επίσης, κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάζουν το σωματικό σου βάρος.
Εν τέλει, ό,τι από τα παραπάνω και αν συμβαίνει, μη σταματήσεις να γυμνάζεσαι. Η άσκηση δεν είναι απλά σύμμαχος μιας καλής εμφάνισης, αλλά προϋπόθεση για την καλή σου υγεία.

Πηγή: fitnessart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...