Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ο μέσος ενήλικας στην Ελλάδα καταναλώνει πάνω από 10γρ. αλάτι την ημέρα, όταν θα έπρεπε να τρώει λιγότερο από το μισό!

ImageΤο αλάτι μπορεί να προσθέτει νοστιμιά στο φαγητό σας, αλλά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας. Έρευνες δείχνουν πως η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μείωση του αλατιού από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το αλάτι αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών τροφών. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή του την προσλαμβάνουμε από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό και από το αλάτι που προσθέτουν οι εταιρείες τροφίμων στα προϊόντα τους.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (Σ.Η.Π.) κατανάλωσης νατρίου είναι 1-4 γραμμ. ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, την υγεία του και το τρόπος ζωής του, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ¼ με ½  του κουταλιού του γλυκού αλάτι.

Όσοι γυμνάζονται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο αλάτι από όσους κάνουν καθιστική ζωή, επειδή έχουν σημαντικές απώλειες νατρίου. Οι περισσότεροι πάντως οργανισμοί υγείας επισημαίνουν ότι προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο χρειαζόμαστε και συστήνουν δραστικό περιορισμό της χρήσης του.

Μελέτες έχουν δείξει, πως ο μέσος ενήλικας στην Ελλάδα καταναλώνει πλέον πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, όταν θα έπρεπε να τρώει λιγότερο από το μισό.

Για να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτιμήστε τροφές «ελεύθερες αλατιού» (<5mg νατρίου ανά μερίδα), «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο» (<35mg νατρίου ανά μερίδα) ή «χωρίς προσθήκη αλατιού». Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού. Ακόμη επιλέξτε τροφές με λιγότερο από 5% νάτριο ανά μερίδα.  Το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα.
  • Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια  και έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματά σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα ή καπνιστά. Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύντε το περιεχόμενο για να απομακρύνετε το αλάτι.
  • Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.
  • Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κορίανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.α. Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας.
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση. Καταναλώστε ακόμη σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε κάλιο.
  • Αν τρώτε έξω, ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας.
  • Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.

Η σταδιακή μείωση του αλατιού από τη διατροφή σας δε σημαίνει ότι τα φαγητά σας θα είναι άνοστα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα συνηθίστε το λιγότερο αλάτι και τα φαγητά σας θα σας φαίνονται το ίδιο νόστιμα. 



Πηγή: mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...