Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου)


«Σιωπηλή νόσος» ονομάζεται η οστεοπόρωση η οποία πλήττει παγκοσμίως μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους οκτώ άνδρες, με βέβαια θύματα τα παιδιά εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διατροφής τους. 

Η καθιστική ζωή, η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου, η υπερκατανάλωση αναψυκτικών και το πρόχειρο φαγητό δεν συνάδουν με την σωστή δόμηση των οστών.
Τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνει, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ορθοπεδικός χειρουργός Σάββας Σεϊταρίδης με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Οστεοπόρωση.
Σύμφωνα με σχετική πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα, αναφέρει ο κ Σεϊταρίδης, ήδη πάσχουν περισσότερες από 900.000 γυναίκες, τις οποίες θα ακολουθήσουν ένα εκατομμύριο, με πολλούς παράγοντες κινδύνου και χαμηλή οστική πυκνότητα.
Σημείωσε δε, ότι επειδή η οστική πυκνότητα χτίζεται ως την ηλικία των 27 ετών, η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία με τη σωστή διατροφή και την άσκηση».
Η συνήθεις συστάσεις των ειδικών για την πρόληψη είναι σωστή διατροφή, άσκηση και μικρός περίπατος με ηλιοφάνεια.
Ως προς την τάση πολλών συναδέλφων του να εφησυχάζουν τις Έλληνιδες λόγω του χρωματότυπου και της μεγάλης ηλιοφάνειας ο ιατρός συμφωνεί ότι η νόσος για γονιδιακούς λόγους προτιμά τις λευκές γυναίκες, υπογραμμίζοντας όμως ότι «ο ήλιος δεν αρκεί».
Πρόκειται συνεχίζει, για σοβαρό μεταβολικό νόσημα το οποίο εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, όταν εκλείψουν τα προστατευτικά, για τα οστά, οιστρογόνα του οργανισμού. Η μεγαλύτερη απώλεια της οστικής μάζας παρατηρείται στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης όταν με την απότομη ορμονική μεταβολή, μεταβάλλονται σημαντικά και τα φορτία στην αντοχή του οστού.
Για το λόγο αυτό τονίζει, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται για έλεγχο της πυκνότητας στην οστική μάζα αλλά και για την ταχύτητα απώλειας της. Η έγκαιρη αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D αποσοβούν τον κίνδυνο των οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Τα κατάγματα αυτά κυρίως εντοπίζονται στην σπονδυλική στήλη, στα ισχία και στο άκρο της κερκίδας. Συχνά όταν σημειώνονται σε γυναίκες περίπου 50 ετών, αποτελούν ένδειξη οστεοπόρωσης και ο σωστός ορθοπεδικός πρέπει να τους συνιστά σχετικές εξετάσεις για αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας λόγω οστεοπόρωσης, έχουμε ένα κάταγμα κάθε 30 δευτερόλεπτα σε άτομα της τρίτης ηλικίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο μόνο τα κατάγματα του μηριαίου οστού ανέρχονται σε 15.000. Περίπου 400 χιλιάδες γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από σοβαρή οστεοπόρωση που συνοδεύεται από κατάγματα τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και του ισχίου.
Επίσης το 22% των Ελλήνων, και των δύο φύλων, ηλικίας μεγαλύτερης των 50 χρόνων έχουν ήδη οστεοπορωτικά κατάγματα, ενώ το 34% του ιδίου πληθυσμού έχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει οστεοπορωτικό κάταγμα μέσα στο άμεσο μέλλον.
Τα κατάγματα αυτά, επισημαίνει ο κ. Σεϊταρίδης, που συμβαίνουν κυρίως στην τρίτη ηλικία, συνήθως οδηγούν σε αναπηρία, και όταν σημειώνονται σε ηλικία άνω των 80 ετών περιορίζουν τη διάρκεια ζωής του ασθενούς στο ένα έτος. Είναι επικίνδυνα με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στον ασθενή και τους οικείους του και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την πρόληψη.
Δυστυχώς όμως καταλήγει ο ιατρός, μελέτες καταδεικνύουν ότι μόνο το ένα τρίτο των ασθενών ακολούθησε την συνταγογραφηθείσα θεραπεία, γι’ αυτό απαιτείται εκτενής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. 

Πηγή: enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...