Μετά από μία μελέτη σε πειραματόζωα, στην οποία φάνηκε ότι η σουκραλόζη αύξησε την απορρόφηση της γλυκόζης στο λεπτό έντερο, θεωρήθηκε αναγκαίο να διερευνηθεί εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβαίνει και στον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό, ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Αδελαΐδας της Αυστραλίας, χορήγησαν απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο δέκα υγειών
εθελοντών, είτε ένα διάλυμα με σουκραλόζη, είτε ένα διάλυμα χωρίς σουκραλόζη (διάλυμα ελέγχου). Έπειτα από μισή ώρα χορήγησαν σε κάθε περίπτωση ένα διάλυμα γλυκόζης (και ενός μεταβολικά ανενεργού αναλόγου της) και μελέτησαν την επίδραση στον βαθμό απορρόφησής της. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο βαθμός απορρόφησης της γλυκόζης, αλλά και τα επίπεδα της ίδιας και των άλλων δεικτών που μετρήθηκαν ήταν τα ίδια, τόσο όταν στα άτομα χορηγήθηκε μόνο γλυκόζη, όσο και όταν τους χορηγήθηκε σουκραλόζη και γλυκόζη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους έδειξε ότι η σουκραλόζη δεν φαίνεται να μεταβάλλει το ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης, ούτε τη γλυκαιμική και ορμονική απόκριση σε υγιή άτομα, γεγονός που συμφωνεί με αποτελέσματα άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η σουκραλόζη δεν μεταβάλλει τη γλυκαιμική απόκριση (π.χ. επίπεδα της γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα) σε άτομα σακχαρώδη διαβήτη.
Πηγή: nutrimed.gr