Δυσκοιλιότητα: αιτίες και διατροφική αντιμετώπιση
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η συχνότητα κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από δυο με τρεις κενώσεις τη μέρα μέχρι και μια κένωση ανά τριήμερο. Οι αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι κυρίως η φτωχή διατροφή σε φυτικές ίνες, τα νοσήματα του εντέρου, οι παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής, η ελαττωμένη κινητικότητα του εντέρου, τα φάρμακα και η ψυχική κατάσταση του ατόμου. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η δυσκοιλιότητα να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και γενικά του προγράμματος (έλλειψη χρόνου) ή και κατά τη διάρκεια μονοφαγικής δίαιτας (τύπου άτκινς) λόγω αποκλεισμού των φρούτων. Ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης έχουν
ενοχοποιηθεί, επίσης, για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Η τρίτη ηλικία υποφέρει περισσότερο από δυσκοιλιότητα λόγω λήψης φαρμάκων τα οποία την προκαλούν. Τέλος, σε περιόδους έντονου στρες είναι λογικό να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα διότι διαταράσσεται η ψυχική υγεία του ατόμου.
Τρόφιμα που βοηθούν στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως:
- Φρέσκα φρούτα με την φλούδα τους, σταφίδες, ξερά δαμάσκηνα και σύκα, αχλάδια, ακτινίδια
- Πράσινα λαχανικά (μαρούλι, χόρτα, σπανάκι, κολοκυθάκια)
- Δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
- Όσπρια, λαδερά (φασολάκια, μπάμιες) και σούπες λαχανικών
- Νερό και άλλα υγρά όπως οι φρέσκοι χυμοί φρούτων
- Η κατανάλωση των αμυλούχων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καλό είναι να διακόπτεται και ενδιάμεσα να καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι.
Τρόφιμα τα οποία θα ήταν καλό να αποφεύγονται είναι:
- Μπανάνες, μήλα, άσπρο ρύζι, μαγειρεμένα καρότα, τηγανιτές πατάτες, επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά, κρεμμύδι.
Η άσκηση κατέχει επίσης σημαντική θέση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού βοηθάει στις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου.
Πηγή: logodiatrofis.gr