Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μεσογειακή Διατροφή κατά του καρκίνου του μαστού.

Λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού έχουν οι γυναίκες άνω των 50 ετών που ακολουθούν τις επιταγές της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, σε σχέση αυτές που έχουν υιοθετήσει ένα πιο δυτικό τρόπο διατροφής.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεγάλη επιδημιολογική έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard και το Ελληνικό Τμήμα Υγείας και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
Η έρευνα, που υπογράφεται από τους Αντωνία Τριχοπούλου, Χριστίνα Μπάμια, Παγώνα Λάγιου και Δημήτριο Τριχόπουλο, βασίστηκε στην παρακολούθηση επί δεκαετίας 14.800 Ελληνίδων
–στο πλαίσιο του προγράμματος EΠΙΚ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ιατρικής και Κοινωνίας) – μεταξύ των οποίων διαπιστώθηκαν 240 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής Eπιδημιολογίας και Πρόληψης του Kαρκίνου στο Harvard School of Public Health κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, η έρευνα στόχευσε στον εντοπισμό ενδεχόμενης σχέσης της διατροφής με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Μετά την εμμηνόπαυσηΟι γυναίκες «κατετάγησαν» σε διαφορετικές ομάδες σε σχέση με τον βαθμό προσήλωσής τους στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Αυτό που φάνηκε είναι ότι η προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με στατιστικά σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι όσες ακολούθησαν κατά γράμμα τη μεσογειακή διατροφή είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο από αυτές που δεν ακολουθούσαν καθόλου το παραδοσιακό μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές οδηγίες της μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση οσπρίων και ψαριών και μικρή κατανάλωση κρέατος (ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος).
Πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα δεν κατέδειξε συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Και αυτό διότι ο προεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού έχει συχνά γενετική βάση σε αντίθεση με τον μετεμμηνοπαυσιακό, που είναι πολύ συχνότερος και ενδεχομένως επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο, τα ευρήματα εξηγούν και το γεγονός ότι οι Ελληνίδες παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά (της τάξης του 25% - 35%) θνησιμότητας λόγω του καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις Βορειοευρωπαίες. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 21 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες ετησίως λόγω του καρκίνου του μαστού, έναντι 29 θανάτων ανά 100.000 γυναίκες που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ολλανδία.

Πηγή: kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...