Ένα παγωμένο ποτήρι είναι ότι πρέπει για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.
Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό.
Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό της (93%), ενώ διαφέρει ανά τύπο μπύρας. Ο λυκίσκος προσδίδει στη μπύρα το χαρακτηριστικό της άρωμα. Η μαγιά είναι ένα είδος μύκητα που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ενώσεις. Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στην μπύρα δεν είναι παθογόνοι, ούτε επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, αλλά επιβαρυντικοί μόνο για την ποιότητας της μπύρας. Γι΄αυτό το λόγο οι φανατικοί θαυμαστές γνωρίζουν καλά ότι για να απολαύσει κάποιος την τέλεια γεύση της πρέπει να την πίνει πάντα φρέσκια.
Εκτός από τη γευστική απόλαυση που προσφέρει η μπύρα, έχει και αξία για την υγεία μας. Φαίνεται πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μπύρα αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού και συμβάλλουν στη ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου. Οι ίνες του κριθαριού επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Τα άτομα που πίνουν μπύρα με μέτρο, προστατεύονται περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), στο οποίο οφείλεται η πλειονότητα των ελκών του στομάχου.
Έρευνες από Ιάπωνες επιστήμονες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η ευεργετική δράση της μπύρας στον οργανισμό δεν οφείλεται μόνο στη μικρή περιεκτικότητα αλκοόλ που περιέχει αλλά και στα συστατικά της, όπως είναι οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά.
Τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) έχει αποδειχθεί ότι παίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου, δρώντας κατά των ελευθέρων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά στην μπύρα προέρχονται από το κριθάρι και το λυκίσκο. Η ποσότητα τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής της μπύρας. Θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ή μπύρα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε ίση ποσότητα αλκοόλ από το λευκό κρασί και μισά από το κόκκινο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της οστεοπόρωσης. Η αιθανόλη που περιέχει εμποδίζει την δράση συγκεκριμένων ορμονών, οι οποίες προκαλούν την απώλεια οστικής μάζας.
Η θρεπτική αξία ανά κουτάκι (330 ml) ανέρχεται*:
Θερμίδες: 148,
υδατάνθρακες: 13,3 γρ
πρωτεΐνη: 1 γρ
λιπαρά: 0 γρ
αιθυλική αλκοόλη: 13 γρ
Η διατροφική αξία της μπύρας οφείλεται κυρίως στα συστατικά της, δηλαδή το κριθάρι και τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της. Η μπύρα είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τη νιασίνη (Β3), τη ριβοφλαβίνη (Β2), την πυριδοξίνη (Β6), την κοβαλαμίνη (Β12) και το φυλλικό οξύ.
Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βοηθούν στην μείωση των επιπέδων ομοκυστείνης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
Η μπύρα αν καταναλωθεί με μέτρο δεν αυξάνει το σωματικό βάρος. Οι θερμίδες της περιέχονται κυρίως από το αλκοόλ και λιγότερο από τους υδατάνθρακες που περιέχει. Μάλιστα συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά περιέχει λίγες θερμίδες, ενώ ταυτοχρόνως είναι το ποτό με το χαμηλότερο ποσοστό σε αιθυλική αλκοόλη.
*Ποσότητα σε μια μεσαία (τυπική) μπύρα
Πηγή: logodiatrofis.gr