Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Λιγότερο κρέας, περισσότερη ζωή.

(Θα μου πείτε.. "Γιατί το αναρτείς αυτό σε μια καθαρά κρεατοφαγική χώρα όπως η Ελλάδα? Σάμπως θα το λάβει κανείς σοβαρά υπ' όψη?" Δε βαριέσαι.. κάνω αυτό που θεωρώ σωστό, και όποιος θέλει ας το διαβάσει!)

Η μείωση της κατανάλωσης θα έσωζε από θάνατο λόγω καρδιοπαθειών και καρκίνων μόνο στη Βρετανία 45.000 άτομα ετησίως

Εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως θα σώζονταν αν ο καθένας μας μείωνε την κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς. Μια νέα έκθεση που διεξήχθη με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Φίλοι της Γης (Friends of the Εarth) δείχνει ότι μόνο στη Βρετανία θα αποφεύγονταν 45.000 θάνατοι ετησίως εξαιτίας καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών και καρκίνων όπως ο καρκίνος του εντέρου αν ο πληθυσμός κατανάλωνε το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα κρέας και μάλιστα σε συνολική ποσότητα που δεν θα ξεπερνούσε τα 210 γραμμάρια εβδομαδιαίως (αντιστοιχούν σε περίπου μισό λουκάνικο την ημέρα).

Συγκεκριμένα μια διατροφή «φτωχή» σε κρέας θα έσωζε 31.000 Βρετανούς ετησίως από θάνατο εξαιτίας καρδιοπάθειας, 9.000 από θάνατο εξαιτίας καρκίνου και 5.000 από θάνατο εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής μελέτης. Μια παρόμοια τακτική όμως θα ήταν σωτήρια για τους κατοίκους όλων των χωρών που ακολουθούν μια «δυτικού τύπου» διατροφή, μεταξύ των οποίων είναι πλέον- δυστυχώς- και οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τις επιταγές της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Αν και στη νέα μελέτη τα στοιχεία αφορούσαν μόνο τη Βρετανία, με μια απλή αναγωγή θα έβλεπε κάποιος ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 8.200 ατόμων ετησίως και στη χώρα μας.


Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος όμως δεν θα έσωζε μόνο ζωές και κατ΄ επέκταση τα εθνικά συστήματα υγείας αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη: οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη νέα βρετανική μελέτη επισημαίνουν ότι σήμερα ολόκληρα δάση αποψιλώνονται στον «βωμό» της εκτροφής ζώων.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πολύ κρέας- και ειδικά το επεξεργασμένο- βλάπτει σοβαρά την υγεία καθώς η κατανάλωσή του μεταφράζεται και σε κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνων όπως του γαστρεντερικού συστήματος.


Πρωταθλητές στην κρεατοφαγία οι Ελληνες

Οι Ελληνες δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες των επιστημόνων καθώς έχουν τον τίτλο των πρωταθλητών στην κρεατοφαγία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δείχνουν ερευνητικά στοιχεία. Το 1960 η μέση ημερήσια κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας δεν ξεπερνούσε τα 35 γραμμάρια. Ωστόσο σήμερα η κατανάλωση αγγίζει τα 100-150 γραμμάρια κατά κεφαλήν ημερησίως. Την ίδια στιγμή σε χώρες πιο κρύες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία ή η Πολωνία, όπου οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για κατανάλωση πρωτεΐνης, η μέση ημερήσια κατανάλωση κρέατος είναι περίπου η μισή. 

Πηγή: Το Βήμα

2 σχόλια:

  1. Πες τα χρυσόστομε! Εδώ έχουμε καταντήσει να μαγειρεύουμε 8 στις 10 κρέας και καμιά φορά ψάρια - λαχανικά - όσπρια για αλλαγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκοψα παντελως το κρεας εδω και 15 χρονια -απο το σχολειο- αν και τοτε ημουν παιδι φιλασθενο εκτοτε δεν εχω αρρωστησει ποτε. Ουτεκαν κρυολογημα. Ειχα ακμη, τωρα εχω υπεροχο δερμα μωρου.Επισης ψηλωσα και 13 ποντουσ πανω απο το αναμενομενο (συμφωνα με το υψος των γονιων μου ) Ασε που τωρα πλεον κοιταω τα αθωα προβατακια και λοιπα ζωα στα ματια χωρις να αισθανομαι αρπαχτικο θηριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...