Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η γλυκαντική ουσία "σουκραλόζη"

soukraloziΣυχνά γίνεται λόγος για την ασφάλεια των προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Ωστόσο, χάρη στις γλυκαντικές ουσίες τα άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους ή άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να απολαμβάνουν γλυκές γεύσεις στην καθημερινή τους διατροφή, χωρίς να έχουν επιπτώσεις στο βάρος τους ή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους αντίστοιχα.
Οι γλυκαντικές ουσίες, στις οποίες ανήκει και η σουκραλόζη, χρησιμοποιούνται στη διατροφή προκειμένου να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα τρόφιμα, στην παραγωγή τροφίμων με μειωμένες θερμίδες, τροφίμων χωρίς πρόσθετα σάκχαρα καθώς και
προϊόντων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή διαιτητικών προϊόντων .
Οι γλυκαντικές ουσίες γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς. Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους της μεγάλης κατανάλωσης της ζάχαρης, επιλέγουν τρόφιμα με γλυκαντικές ουσίες ή τις προσθέτουν στα ροφήματα τους αντί ζάχαρης προκειμένου να έχουν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες.
Οι γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη. Έτσι, για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση σε ένα τρόφιμο, χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τρόφιμα που περιέχουν τις ουσίες αυτές αντί της ζάχαρης, αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες.
Οι γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη δεν μεταβολίζονται από τον οργανισμό και έτσι δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαβητικούς και από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος.
Η Σουκραλόζη
Η σουκραλόζη ανακαλύφθηκε το 1976. Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω μιας επεξεργασίας η οποία αλλάζει τη δομή του μορίου της, καταλήγοντας στη γλυκαντική αυτή ουσία, της οποίας η γλυκύτητα ξεπερνά αυτήν της ζάχαρης κατά 600 φορές. Το 1998, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση της σε 15 κατηγορίες τροφίμων και ποτών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μια γλυκαντική ουσία πήρε έγκριση για τόσο μεγάλο αριθμό προϊόντων εξαρχής. Από το 1999 θεωρείται «γλυκαντικό γενικής χρήσης». Έκτοτε, περισσότερες από 80 χώρες έχουν εγκρίνει τη χρήση της σε διάφορα προϊόντα. Περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες που έγιναν την τελευταία εικοσαετία πιστοποιούν την ασφάλεια της σουκραλόζης. Επίσης είναι σημαντικό ότι δεν προάγει την τερηδόνα και είναι πολύ σταθερή στην αλλαγή της θερμοκρασίας και στα διαφορετικά ph σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Η σουκραλόζη μπορεί να καταναλώνεται από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και από τα παιδιά. Επίσης, μπορεί άφοβα να καταναλώνεται από διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι πρέπει καθημερινά να ελέγχουν την ποσότητα υδατανθράκων και ιδιαίτερα της ζάχαρης, που προσλαμβάνουν μέσα από τη διατροφή τους. Μπορούν έτσι, να απολαμβάνουν προϊόντα με γλυκιά γεύση όπως επιδόρπια χωρίς να ανησυχούν για πιθανή διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Πηγή: logodiatrofis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...